„I kad prođu slave, ostaje kolač“ je naziv manifestacije koja je po 11. put održana u Rumi, u organizaciji „Panonijatursa“ i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Cilj ove manifestacije je da se od zaborava otrgnu tradicionalni sremski kolači – slani, slatki i slavski u koje Sremice decenijama ulažu veliki trud i umeće.

S obzirom da je iza ove manifestacije decenija održavanja, od ove godine inicijator Petar Dimitrijević kaže da su unete i neke novine u organizaciju, u smislu da će od sledeće godine ravnopravno, pored kolača, žene prikazivati i suvenire koje izrađuju, a koji se zasnivaju, takođe, na onim predmetima koji su karakteristični za Srem. Ove godine je bilo i rekordno učešće ženskih udruženja i aktiva, ali i pojedinaca – ukupno je bilo 42 štanda – iz svih sremskih opština, ali i Tavankuta, Bačkog Jarka, Kulpina, Maglića i Temerina. Manifestacija „Sremski kolač“ je revijalnog, ali i takmičarskog karaktera.

Pred stručnim žirijem nije bio lak posao da proglasi najbolje u kategoriji slani, slatki i slavski kolač. Najbolji slani kolač umesile su žene iz Udruženja „Veselice“ iz Deča, slatki „Sirmia“ iz Platičeva, dok je najbolji slavski kolač bio onaj koji su umesile žene iz Udruženja „Šimančanke“ iz Šimanovaca. Najbolja etno-postavka viđena je na štandu Kaće Jurišić iz Rume.

…Žene iz Bačkog Jarka su prvi put bile u Rumi, ali su pažnju posetilaca izazvale velikom pitom od jabuka – za fil je bilo potrebno sedam kilograma jabuka, a za kore tri kilograma brašna.

Održano je i predavanje na temu zakonske regulative vezane za plasman kolača i suvenira koju je održao prof. dr Miloš Ćuruvija. Veliki broj posetilaca imao je priliku da kupi neki predmet domaće radinosti, ali i da besplatno proba izložene slane i slatke kolače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari