Zvanična informativna služba Eparhije raško-prizrenske (ERP) juče je kritikovala bratstvo manastira Svetih arhangela kod Prizrena zato što su se povodom kanonskih mera, koje im je izrekao privremeni administrator episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), oglasili saopštenjem za javnost, u kojem su objavili da prihvataju kazne, ali da sinodske odluke o uvođenju privremenih mera uprave u ERP i dalje smataju nekanonskim.


Informativna služba ERP, između ostalog, negira da vladika Atanasije traži od monaštva, u pisanoj formi, lojalnost sinodskim odlukama o ERP. Kako se tvrdi, „on samo očekuje da se s vascelom Crkvom uspostavi normalan poredak u kome je Crkva iznad lične lojalnosti duhovnicima i guruima“. U saopštenju se ocenjuje da je „pismo iz Svetih arhangela samo žalosna i licemerna predstava za javnost i namera da se vladika Atanasije predstavi kao nasilnik kog, navodno, niko ne prihvata“, iako ga „većina monaštva, sve sveštenstvo i verni narod ERP poštuju kao nadležnog episkopa“.

Odgovor

U bratstvu Svetih arhangela našem listu juče je rečeno da se više neće oglašavati u javnosti, jer su već rekli sve što su imali. Monasi tvrde da su optužbe zvanične informativne službe ERP-a da stoje iza „anticrkvenih sajtova“ i da brane vernicima da odlaze u Visoke Dečane i prizrensku Sabornu crkvu, ucenjujući ih davanjem humanitarne pomoći – u sferi nadrealizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari