Drugog dana sastanka u Kemp Dejvidu američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Gordon Braun istakli su brojne sličnosti između njihovih država. Prijateljstvo između SAD i Britanije traje dugi niz godina, a posebno je osnaženo za vreme vladavine Ruzvelta i Čerčila, Regana i Tačerove, kao i za vreme Buša i Blera.

Drugog dana sastanka u Kemp Dejvidu američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Gordon Braun istakli su brojne sličnosti između njihovih država. Prijateljstvo između SAD i Britanije traje dugi niz godina, a posebno je osnaženo za vreme vladavine Ruzvelta i Čerčila, Regana i Tačerove, kao i za vreme Buša i Blera. Sada Buš i Braun treba da procene šta mogu da postignu za veoma kratko vreme.
Britanski premijer stigao je u nedelju u Kemp Dejvid, na imanje predsednika Buša koje se nalazi na 115 km severno od Vašingtona. To je njihov prvi zvanični sastanak, iako se poznaju od ranije. Tokom večere upriličene u čast Braunovog dolaska u nedelju, kao i tokom jučerašnjeg dana, dvojica lidera razgovarala su o planovima u vezi s Irakom, eskalaciji nasilja u Darfuru, kao i o globalnoj trgovini.
Politički analitičari ocenjuju da se sastanak održava u pravo vreme, s obzirom na činjenicu da su ti državnici počeli da vode različitu spoljnu politiku. Braun je nedavno zamenio Blera na premijerskoj funkciji i već se suočio s ozbiljnim terorističkim pretnjama i katastrofalnim poplavama koje su pogodile Britaniju. Sada ima težak zadatak da se zajedno s Bušom uhvati ukoštac s gorućim svetskim problemima, a da pri tom ne bude „neraskidivo povezan“ s Bušom koga britanska javnost prezire. Predsednik Buš takođe želi da uspostavi blisku saradnju s njim, ali da Britanija i dalje bude privržena SAD.
Ipak, on nema mnogo vremena na raspolaganju za ostvarivanje svojih planova, s obzirom na to da mu mandat ističe u januaru 2009. „Američki predsednik želi da sazna da li je novi britanski premijer neko u koga on može imati poverenja“, ističe Sajmon Serfejti, evropski politički analitičar. Ubrzo po dolasku u Kemp Dejvid britanski premijer je istakao kako je počastvovan što se nalazi u tom mestu, gde je američki predsednik ugostio bivšeg premijera Blera 2001. Tokom prvog zvaničnog razgovora dvojica lidera najviše pažnje posvetila su iračkom pitanju. Tom prilikom premijer Braun istakao je spremnost Britanije da i dalje pruža pomoć trupama SAD koje rade na popravljanju vojnih prilika u toj državi. Braunov portparol Majkl Ilejm izjavio je da ne postoji plan o povlačenju britanskih trupa iz Iraka pre nego što britanske vlasti procene da je „iračka vojska kadra da se sama postara za bezbednost na tom području“. Najavljeno je da će britanski premijer tokom ovog boravka u SAD posetiti i Kongres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari