Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je juče da američke vojne akcije protiv militarista u Somaliji i Libiji teroristima šalju poruku da oni „mogu da beže, ali neće moći da se sakriju“.

U akcijama specijalnih jedinica američke vojske, izvedenim u subotu protiv islamskih ekstremista odgovornih za terorističke napade u istočnoj Africi, uhvaćen je vođa libijskog krila terorističke mreže Al Kaida, koji je navodno bio uključen u bombaške napade na ambasade SAD pre 15 godina.

Nakon žestoke razmene vatre, pripadnici američkih „Mornaričkih foki“ prekinuli su akciju kako bi uhapsili teroristu osumnjičenog da je povezan s napadom u trgovinskom centru u Najrobiju prošlog meseca. Keri je izrazio nadu da će akcije u Somaliji i Libiji uputiti jasnu poruku da SAD nikada neće prestati u nastojanju da privedu i kazne one koji sprovode terorističke aktivnosti.

„Članovi Al Kaide i ostalih terorističkih organizacija doslovno mogu da beže, ali neće moći da se sakriju“, rekao je Keri. On je istakao da će SAD „nastaviti u pokušajima da ljude privedu i kazne na odgovarajući način, u nadi da će ove vrste aktivnosti protiv svih u svetu prestati“. Vođu libijskog krila Al Kaide uhapšenog u glavnom gradu Libije, Tripoliju, Pentagon je identifikovao kao Naziha Abdula Hameda al Rakaia, poznatog i pod imenom Anas al Libi, prenela je Beta.

On je bio na listi najtraženijih terorista američke agencije Ef-Bi-Aj, objavljenoj nedugo nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine. „Nalazi se u rukama američke vojske na sigurnom mestu, van Libije“, rekao je portparol Pentagona Džordž Litl u subotu kasno uveče. Litl je potvrdio američko bombardovanje u Somaliji, gde je meta bio drugi islamistički ekstremista, pripadnik somalijske grupe Al Šabab.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji boravi na Baliju povodom ekonomskog samita, za sada je najviši zvaničnik koji je govorio o akcijama preduzetim u Somaliji Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari