Pred Višim sudom u Nišu juče je započeo postupak protiv Kazneno-popravnog zavoda Niš po tužbi radnika te ustanove Radojice Đorđevića za mobing koji nad njim navodno sprovodi Valentina Krstić, načelnica Službe za obuku i upošljavanje KPZ-a i prvi niški uzbunjivač. Đorđevićeva tužba je treća, skoro istovetna tužba u poslednje četiri godine u kojoj pojedini radnici optužuju Krstićevu za ovo krivično delo.

– Tužbe za mobing protiv mene od 2011. podnose bliski saradnici funkcionera i službenika KPZ-a Niš na čije sam nezakonito postupanje ukazivala. Sadržina svih tužbi veoma je slična, a optužbe koje se navode u njima gotovo su identične, tako da se traženje informacija ili kontrola rada, na koje sam obavezna kao načelnica, po pravilu kvalifikuju kao „praćenje“ i „zastrašivanje“ zaposlenih. Sa druge strane, koliko mi je poznato, od više od deset slučajeva na koje sam godinama ukazivala nadležnim organima zbog sumnje u zloupotrebe, nijedan nije sudski okončan, niti je bilo ko sudski sankcionisan – rekla je Krstićeva.

Ona je 2012. dobila status uzbunjivača od Agencije za borbu protiv korupcije nakon što je bila izložena pritiscima i šikani zbog ukazivanja na nepravilnosti i zloupotrebe u KPZ-u Niš. Početkom 2013. bila je suspendovana, a potom vraćena na posao nakon zajedničke reakcije niškog Centra za ljudska prava, BIRODI-ja, Agencije, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, OEBS-a i Ministarstva pravde. Duže od godinu dana ona je koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš.

Od ukupno tri tužbe za mobing protiv nje, koje su podnošene jedna za drugom, dve su odbačene kao neosnovane. Suđenje povodom treće tužbe nastaviće se 28. aprila. Đorđevićev advokat je juče, na početku suđenja, protestovao zbog „pritiska medija na sud“, jer su su pred suđenje pojavile informacije „vezane za ovaj slučaj“. Jedina informacija koja je objavljena ovih dana bilo je saopštenje LAF-a Niš o teškom položaju uzbunjivača, u kojem se pominje i podnošenje tužbi za mobing protiv Krstićeve, bez navođenja konkretnih slučajeva, imena ili podataka.

Izjava

Radojica Đorđević, koji u KPZ-u radi kao mehaničar, a predsednik je UGS Nezavisnost u toj ustanovi, juče je dao izjavu, a učiniće to i na sledećem ročištu. On i njegov advokat do sada nisu davali izjave za medije povodom ovog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari