Poljoprivreda je uzdanica srpske ekonomije i ključni faktor ubrzanja ekonomskog razvoja. Ono što je poslednjih desetak godina Rusiji značio sektor energetike, rudarstva, gasa, metala, u narednim godinama za Srbiju to može da bude poljoprivreda. Ovo se može postići ako budemo dovoljno pametni, investiramo u agrar, ako otklonimo barijere koje još postoje u izvozu naših proizvoda.

Poljoprivreda je uzdanica srpske ekonomije i ključni faktor ubrzanja ekonomskog razvoja. Ono što je poslednjih desetak godina Rusiji značio sektor energetike, rudarstva, gasa, metala, u narednim godinama za Srbiju to može da bude poljoprivreda. Ovo se može postići ako budemo dovoljno pametni, investiramo u agrar, ako otklonimo barijere koje još postoje u izvozu naših proizvoda. Siguran sam da Srbija to može, a novi „kiseonik“ za našu poljoprivredu nalazi se u evropskim fondovima i mi ćemo učiniti sve da do toga što pre dođemo – poručio je Slobodan Milosavljević, republički ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Sremskoj Mitrovici, na 35. saboru poljoprivrednika rekordera Srema.

Veoma važno uklanjanje barijera za izvoz

Kako je rekao Milosavljević, za Srem je veoma bitno otvaranje granica i barijera da bi se višak proizvoda plasirao na evropska tržišta i najavio da će 20. marta u Beogradu predstavnici evropskog komesara za bezbednost hrane i zaštitu potrošača koji će nam zvanično uručiti sertifikat kojim se Srbija stavlja na listu zemalja kojima je odobren tranzit, a do kraja godine i izvoz mleka i mlečnih proizvoda na tržište EU, kao i izvoz priplodnog materijala.“To je ono što nam je potrebno, a svima koji imaju potencijale, znanje, onima koji hoće da uče, pružiće mogućnost da budu u ravnopravnoj konkurenciji sa svojim kolegama iz bilo koje evropske zemlje“ rekao je ministar Slobodan Milosavljević.

Prema ministrovim rečima rezultati Sremaca mogu da budu uzor jer, kako je kazao, „čitavoj Srbiji ostaje da sluša, gleda i pita kako Sremci ostvaruju ovakve prinose“.
– Vaša iskustva su jedna od vizija kako poljoprivreda Srbije da dođe do većih prinosa u godinama u kojima hrana više nego ikada postaje strateški proizvod, u godinama u kojima Srbija može da iskoristi i ublaži svoj trgovinski deficit. Vizija Srbije je nesporna – to je Srbija u Evropskoj uniji i jedan od lidera u poljoprivredi Evrope. Rumunija je za period od 2008. do 2013. godine za poljoprivredu dobila iz evropskih fondova osam milijardi evra. Kada bi Srbija dobila trećinu ove sume to bi bio još jedan agrarni budžet godišnje – nastavio je ministar Milosavljević i rekao da će Ministarstvo i država sve ono što su obećali ispuniti do kraja.
Učesnike jubilarnog 35. takmičenja, koje je imalo 268 takmičara, pozdravili su predsednik mitrovačke opštine Zoran Miščević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Danijel Petrović, a o rezultatima takmičenja izveštaj je podnela dr Katica Škrbić, a potom su dodeljene nagrada rekorderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari