Bivši lider RS Radovan Karadžićbaziraće svoju odbranu na argumentu da se u Srebrenici nije dogodio genocid, navodi list Fajnenšel tajms, pozivajući se na Karadžićevog pravnog savetnika. Prema navodima britanskog lista Karadžićev pravni savetnik Goran Petronijevićje rekao da će njegov klijent izneti argument da ubistva u Srebrenici nisu genocid.

Antoni Dvorkin, direktor Britanskog instituta za proučavanje ratnih zločina, kaže da takva pravna strategija nosi rizik za optuženog i da bi bilo čudo da tako zasnovana odbrana bude uspešna. Dvorkin kaže da će na strani tužilaštva biti jaki dokumentovani dokazi protiv Karadžića.

Petronijevićje, prema navodima britanskog lista, rekao da su pregovori sa drugim optuženima pred Tribunalom doveli do toga da oni priznaju genocid u zamenu za blažu kaznu. List navodi i reči kanadskog advokata Stefana Burgona, koji radi na pripremi Karadžićeve odbrane, da će zbog tih pogodbi biti lako obezvrediti svedočanstva iz prethodnih suđenja jer su svedoci „mogli da imaju pravu korist da optuže glavnog čoveka“.

Glavni tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs rekao je za Fajnenšel tajms da bi odlukom da se sam brani Karadžićmogao zapravo da pomogne tužilaštvu. Najs navodi da je takvu grešku većnapravio Miloševićkoji se pokazao kao vrlo loš advokat, pozivao pogrešne svedoke i pokazao „tamniju stranu“ svoje ličnosti koja bi inače ostala neotkrivena.

Karadžićće svedočiti početkom novembra pred Haškim tribunalom u odbranu svog nekadašnjeg bliskog saradnika Momčila Krajišnika, saopštio je jučeTribunal. Žalbeno veće Tribunala će svedočenje Karadžića saslušati 3. ili 5. novembra, na Krajišnikov zahtev. Prema odluci veća, u dodatnoj raspravi o žalbi Krajišnika na prvostepenu presudu, Karadžića će moći da ispitaju sam Krajišnik i njegov zastupnik američki advokat Alan Deršovic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari