Uzdizanje čistog govora vodi u lingvicizam

Tribina „Ideologija ispravnog jezika“ u CZKD

Ostavite komentar


  1. Pre svega, moram da istaknem da sam oduševljen knjigom Snježane Kordić "Jezik i nacionalizam". Knjiga može da se nađe i preuzme sa interneta u PDF formatu i preporučujem je svakom kog zanima jezička problematika. Iako se u knjizi govori o hrvatskom jeziku i nacionalizmu, sve je u punoj meri primenljivo i za Srbiju. I sasvim je razumljivo što i srpski i hrvatski šovinisti – pardon, htedoh reći lingvisti – ovu knjigu prećutkuju ili je, kada baš moraju da je pomenu, omalovažavaju i negiraju. Najkraće rečeno, u knjizi se tvrdi da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jedan te isti, policentrični jezik, te da su priče o krađi jezika jednih od drugih naroda najobičnija glupost koja je produkt nacionalizma, šovinizma i neznanja.
    Postoji, međutim, u ovde prepričanoj debati i jedna stvar koja me zbunjuje, a to je termin "lingvicizam", naveden i u naslovu teksta. Citiraću sledeću rečenicu: "Negativno ocenjivanje ljudi na osnovu njihovog govora, što se naziva relativno novim terminom lingvicizam, Bugarski objašnjava kao „posledicu uzdizanja lepog, čistog, standardnog jezika“, budući da se time degradiraju dijalekti i njegovi govornici." Nejasno mi je: pa zar ne treba da postoji "lep, čist, standardni jezik"? Zar i u jeziku, kao uostalom i u mnogim drugim ljudskim delatnostima ili u ponašanju ne treba da postoji standard, nešto prema čemu svi treba da težimo, nešto što je norma? Zar nije bezbroj puta isticano da jezik lepe književnosti, recimo Andrićev, Danojlićev i drugih naših pisaca, treba da bude uzor za sve ljude koji pišu i govore našim jezikom? Zar standardni jezik, a naročito književni, nije ideal kome svi treba da težimo? Da li u ime demokratičnosti ili čega već treba da izjednačimo dijalekte i stanard? Čini mi se da je to pogrešan put.

  2. Siniša, Upravo je to poenta izlaganja profesora Bugarskog. Prvo, ništa ne moramo svi – ako neko želi da teži ružnom jeziku, to je njegovo pravo, i sam će snositi posledice time što neće postići u najboljoj meri ciljeve za koje je koristio jezik – ne moramo ga dodatno osuđivati društvenim pritiskom. Drugo, pojam lepog u jeziku je relativan, stvar je ne samo ukusa, nego i registra, odnosno domena upotrebe jezika: ono što je lepo u književnosti, nije lepo i još manje je funkcionalno u komunikaciji SMS porukama, na pijaci ili u hip-hop muzici. Zapravo se u svakom od ovih domena uspostavlja različit standard, a samo jedan od njih je predmet eksplicitnog normiranja u gramatikama i pravopisima. Pojam čistog jezika već je lingvistički apsurdan, a ideološki direktno vezan za šovinizam i rasizam: jezici su u neprestanoj interakciji, neprestano uzimaju jedni od drugih i daju jedni drugima, i svaka ideja o čistoti jezika direktno je protivna njegovoj prirodi i neizvodiva u praksi,a ujedno uvodi ideju da postoje i čisti govornici i dijalekti. Najzad, naravno da treba da izjednačimo dijalekte i standard u vrednosnom smislu. To ne znači da ćemo početi da koristimo dijalekte tamo gde smo dosad koristili standard: standard je po sebi neophodan, i sam se uspostavlja u svim onim situacijama u kojima ga treba koristiti – onaj ko upotrebi dijalekat tamo gde se inače koristi standard direktno je kažnjen u samoj upotrebi jezika nepotpunim razumevanjem i statusom neprilagođenog. Nije potrebno dodato ga kažnjavati eksplicitnim stigmatizovanjem u društvu. Standard je dobar, potreban, ali nije svetinja, ne treba da bude predmet kulta. Dijalekti su dobri, potrebni, i nisu nepoželjni ili manje vredni – niti od standarda, niti jedni od drugih.

Ostavite komentar


Društvo

Šta je ašvaganda, čija popularnost enormno raste? 10

Šta je ašvaganda, čija popularnost enormno raste?

Ogromnu pažnju pretežno mlađe populacije privukla je biljka ašvaganda, koja se koristi u vidu suplemenata ili praha. Na društvenim mrežama se dele snimci korisnika ašvagande, što još više pospešuje njenu popularnost i prodaju. S obzirom da je relativno nova na tržištu, postavljaju se ključna pitanja o njenim dejstvima i posledicama.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.