Na današnjoj sednici Evropske komisije Nemačka će biti uzdržana, te će time omogućiti da se usvoji konačna odluka o odobravanju uzgoja genetski modifikovanog američkog kukuruza TC1507 i na teritoriji zemalja EU.


Građani Nemačke su, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), listom protiv genetski modifikovane hrane, ali se ona već nalazi na regalima nemačkih prodavnica, mada ne u velikom obimu. S obzirom na raspoloženje Nemaca, neki proizvođači hrane, a pre svega mleka i mlečnih proizvoda, obeležavaju svoje proizvode pečatom „bez gentehnike“ kako bi se jasno distancirali od onih koji ovakvu oznaku ne mogu da zasluže. Naime, Udruženje „Hrana bez genetskih modifikacija“ odobrava upotrebu ovog pečata samo onim proizvođačima koji mogu da dokažu da životinje od kojih dobijaju, recimo mleko, nisu hranjene genetski modifikovanom stočnom hranom.

Inače, u Nemačkoj postoji zakonska obaveza da genetski modifikovani sastojci budu navedeni među ostalim sastojcima prehrambenog proizvoda. Ove obaveze ne odnose se na mleko, jaja i meso od životinja hranjenih genetski modifikovanom sojom, pored ostalog, kao i na začine i dodatke hrani nastale od genetski modifikovanih bakterija.

U Nemačkoj su na ovakvo obeležavanje obavezani i restorani, ali tvrde nemački mediji, ta se obaveza u praksi retko poštuje.

Zanimljivo je da izvori FAZ tvrde da se genetski modifikovani organizmi mogu naći i u bioproizvodima, mada se njihovi proizvođači svim silama trude da takvo „zagađenje“ izbegnu. U svakom slučaju, obavezni su da u listu sastojaka uvedu genetske modifikacije veće od 0,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari