Umesto da obezbedi deo novca za rekonstrukciju zastarelog postrojenja za prečišćavanje vode za piće i preuzme bar deo odgovornosti za nezapamćene probleme u vodosnabdevanju grada, JKP Vodovod častilo je svoje zaposlene beskamatnim pozajmicama.


Prema saznanjima Danasa, zaposlenima u tom preduzeću, čiji je osnivač Grad Užice, isplaćeni su iznosi do 50.000 dinara, koje će vraćati bez kamate tokom deset mesečnih rata. Isplata je obavljena 18. jula, dan pre nego što je utvrđeno da je voda u gradskoj mreži, drugi put za sedam meseci, zagađena otrovnim algama i nematodama, nakon čega je zabranjeno njeno korišćenje za piće i pripremu hrane i proglašena vanredna situacija, koja i dalje traje. Zbog toga su Užičani, koji su se nekada dičili kvalitetom vode za piće, prinuđeni da koriste vodu iz cisterni i flaširanu vodu iz prodavnica.

Potvrdivši saznanja Danasa, Milomir Sredojević, pomoćnik direktora Vodovoda, tvrdi da su pozajmice isplaćene „na osnovu Zakona o radu i kolektivnog ugovora“, a potom objašnjava da sva javna preduzeća, pa i ostala preduzeća, svake godine nabavljaju radnicima ogrev, zimnicu i udžbenike.

– Pošto se neko greje na ugalj, neko na struju, a neko ima parno grejanje, praksa je promenjena pre desetak ili petnaest godina i, umesto toga, zaposlenima se daje pozajmica. To nije praksa samo u Vodovodu, već i u drugim preduzećima i to se radi svake godine, ali zbog problema sa vodom u gradu, to je od svih dočekano na nož, kaže Sredojević.

On dodaje da je „direktor znao da će to da se desi, isplatu bi sigurno zaustavio za neku drugu priliku“, ali ne zbog toga što je to mimo zakona, „nego zato što, zbog problema sa vodom, to deluje malo ružno i ružno se komentariše“. Sredojević navodi i da je „od 186 zaposlenih u tom preduzeću, pozajmice uzelo njih 140, ali da nisu svi uzeli maksimalni iznos od 50.000 dinara“.

Na podsećanje da užički Vodovod posluje sa gubitkom, Sredojević je naveo da se taj iznos svake godine smanjuje, da je prošle godine bio 26 miliona dinara i da je smanjen i ove godine.

– To nije realni gubitak, već se on iskazuje zbog načina obračuna amortizacije na imovinu koju imamo – vodovodne i kanalizacione objekte i mrežu. Amortizacija se iskazuje kao trošak, ali kada bi se primenjivali evropski zakoni, Vodovod ne bi imao gubitak. Mi smo likvidni i poslujemo iz sopstvenih prihoda, bez dotacija iz budžeta – kazao je pomoćnik direktora užičkog Vodovoda.

S druge strane, predstavnici gradske vlasti osuđuju ponašanje odgovornih u Vodovodu i tvrde da nisu znali za isplatu pozajmica, poručivši da se zbog problema sa vodosnabdevanjem u gradu postavlja pitanje opravdanosti spornih isplata.

– O tome nismo bili obavešteni i to je urađeno mimo znanja Nadzornog odbora Vodovoda. Iako u Vodovodu tvrde da takva mogućnost postoji u Zakonu o javnim preduzećima, u gradskoj upravi smatraju da je isplata pozajmica sporna – kazao je za Danas Zoran Kovačević, gradski većnik u čijem su resoru javna preduzeća.

Na pitanje šta će tim povodom preduzeti gradska vlast, on je rekao da ne zna, jer je, zbog ostavke gradonačelnika koju mu je pre nekoliko dana iznudila Vlada Srbije zbog problema u vodosnabdevanju grada, izmenjen i sastav Gradskog veća. Dodavši da je to i „moralni problem“, jer, kako je rekao, „mnogi Užičani nisu u mogućnosti da dobiju takve pozajmice“.

Na Sredojevićevu tvrdnju da isplata pozajmica nije samo ekskluzivitet Vodovoda, već i ostalih javnih preduzeća, Kovačević tvrdi da je „ta praksa ranije bila uobičajena, ali da je prekinuta“.

– Osim Vodovoda, koliko znam, nijedno drugo javno preduzeće u gradu nije isplaćivalo pozajmice tokom ove godine – tvrdi Kovačević.

Na pitanje Danasa zbog čega Nadzorni odbor Vodovoda već odavno nema predsednika, već tu dužnost obavlja njegov zamenik Vladan Lučić, Kovačević je rekao da je predsednik „podneo ostavku, a da novi još nije predložen“. Istakavši da „NO nije odlučivao o pozajmicama“, Vladan Lučić kaže za Danas da je taj organ naknadno saznao za isplate.

– Pravnik u Vodovodu rekao mi je da nije bilo potrebe da o tome odlučuje Nadzorni odbor, jer od ranije postoje neke odluke i da je to ustaljena praksa u preduzeću – kaže za Danas Lučić, a potom ističe da, zbog problema u vodosnabdevanju grada, „nije bilo dobar trenutak za isplatu pozajmica“.

Nema tajni

– Svako javno preduzeće ima program poslovanja, koji usvaja Nadzorni odbor, Gradsko veće i Skupština grada. Ništa u isplati pozajmica nema skriveno i nije logično da se za svaki poslovni potez konsultuje osnivač, jer su te stvari predviđene zakonom i drugim aktima – poručio je Milomir Sredojević, pomoćnik direktora Vodovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari