Izgradnja modernog stadiona, jedna od najvećih investicija oko koje je, kao nikada pre, postignut konsenzus gradske vlasti, privrednika i ljubitelja sporta, počela je krajem septembra, a trebalo bi da bude završena za 150 dana, odnosno krajem februara ili početkom marta naredne godine. Radovi se obavljaju po planu, a radnici preduzeća „Putevi“, u svojoj bazi na Beloj Zemlji kod Užica, izlivaju betonske elemente, čija montaža treba da počne za nekoliko dana.

Činjenica da je FK Sevojno Point bio pravo sportsko iznenađenje prošlogodišnje sezone, pošto je stigao do same završnice Lav Kupa Srbije, imao kratak nastup u Evropi i plasirao se u Jelen Superligu, inicirala je izgradnju ovog objekta. Stadion kraj Valjaonice bakra, koja je osnivač kluba, i gradski stadion, kojim je gazdovala FK Sloboda, nisu ispunjavali uslove za viši rang takmičenja, pa je odlučeno da se rekonstruiše i dogradi postojeći gradski stadion. Užički superligaš, nakon fuzije dva kluba i pod novim imenom FK Sloboda Point Sevojno, do izgradnje stadiona u Užicu, igraće kao domaćin prvenstvene utakmice u Lučanima.

Ta investicija vredna je 220 miliona dinara, od čega su po polovinu obezbedili grad i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, a u skladu sa merama države o podsticaju građevinske operative u vreme ekonomske krize.

– Biće to savremeni stadion sa kompletnom stadionskom infrastrukturom po standardima UEFA i FIFA. Pored utakmica domaćeg šampionata, na njemu će moći da se igraju i evropski mečevi. Moći će da primi oko 10.000 gledalaca, od čega će biti oko 6.000 mesta za sedenje. To jeste velika investicija i sigurno je da se, u ovom teškom ekonomskom stanju, neko može pitati da li je to prioritet. Međutim, veliki uspeh Sevojno Pointa desio se upravo u tom trenutku, koji sa ekonomskog aspekta nije dobar, ali imajući u vidu odnos Užičana prema fudbalu i sportu, veoma je važno da smo započeli ovu investiciju – rekao je za Danas Dragan Subotić, predsednik UO FK Sloboda Point Sevojno i generalni direkor Valjaonice bakra.

– Rok za završetak radova je 150 dana, odnosno kraj februara ili početak marta. Ipak, to zavisi i od vremenskih prilika, ali imajuću u vidu mogućnosti i tehnologiju preduzeća „Putevi“, koje je odabrano za izvođača radova, mislim da će to biti i pre roka – dodao je Subotić.

On objašnjava da je već sanirana travnata podloga i ugrađen sistem za njeno automatsko zalivanje, te da će stadion, osim uređenih tribina od kojih će zapadna biti natkrivena, imati VIP ložu, svlačionice, prostor za sudije, policiju, istražnog sudiju, doping kontrolu, lekara, teretanu, kabine za novinare, deo prostora koristiće Atletski klub „Mladost“, a biće i drugih pratećih i komercijalnih sadržaja.

Subotić smatra da bi paralelno sa tim, trebalo da se sanira i atletska staza, koja je u očajnom stanju, ali i da se reše imovinsko-pravni odnosi sa vlasnikom objekta, čiji se jedan deo nalazi unutar stadiona, što je uslov da na proleće počne izgradnja kružnog puta sa tri trake oko stadiona.

– Ograničeni smo budžetom, ali očekujemo podršku Ministarstva za sport i omladinu ili ćemo tražiti neka druga rešenja, ali smatram da je potpuno normalno da se, paralelno sa započetim radovima, rekonstruiše i uredi atletska staza – poručio je Subotić i istakao da su rezultati Slobode Point Sevojna u ovogodišnjem Kupu i Jelen Superligi najbolji dokaz opravdanosti ovako velike investicije.

Nema kriminala

– Mi smo pravi sportski klub, bez ikakvih kriminalnih primesa i po tome smo prepoznatljivi. U kreiranju kadrovske politike kluba, birao sam ljude koji vole sport i koji će mu, svojim uspesima i autoritetima koristiti i neće ga zloupotrebiti. S druge strane, za sve one, pa neka se prepoznaju, koji na bilo koji način nisu zadovoljili kriterijume, neće biti mesta u upravi kluba koji ja vodim – poručio je šef uprave užičkog superligaša.

Rezultati idu po planu

– Na dobrom smo putu da ostvarimo naš minimalni cilj, a to je da ostanemo u Superligi, ali ako nam se bude ukazala šansa i za nešto više, naravno da ćemo je iskoristiti. Međutim, najvažnije je da budemo normalni i realni i da naše ambicije ostvarujemo korak po korak – kaže Subotić, a na pitanje da li je jedna od njegovih ambicija i visoka funkcija u FSS, odgovorio je odrečno, istakavši da je njegov cilj da „Sloboda PS postane dugoročno stabilan i dobro organizovan klub“.

Pomoć države

– Država je dozvolila da sport, a time i fudbal, iako ima veliki broj pristalica, funkcioniše po nekakvim nepisanim pravilima, što ne doprinosi razvoju sporta i sportske kulture. Institucionalno mora da se reše strateški problemi poput Zakona o sportu, pitanje vlasništva i finansiranja klubova – smatra Subotić.

Radomir Antić: Realizacija velike ideje

– S obzirom na to da je Užice grad sporta uopšte, a ne samo fudbala, verujem da će izgradnja objekta dodatno povećati interesovanje za fizičku aktivnost kod dece. Srećan sam što će ova velika ideja biti realizovana jer će značajno doprineti i razvoju atletike. Nikako ne bi bilo dobro da vremenom zaključimo da smo dobili još samo jedan spomenik. Ovo je prava stvar, ali samo ako se mogućnosti objekta maksimalno iskoriste – jasan je Radomir Antić, koji je odrastao u Užicu, gde je i načinio prve fudbalske korake.

Milovan Rajevac: Užice je rasadnik talenata

– Mislim da kraj koji je iznedrio Boru Milutinovića i Radomira Antića, dva izvanredna fudbalska stručnjaka, apsolutno zaslužuje moderan fudbalski stadion. Ne sme se zaboraviti da su i Nemanja Vidić i Milan Lane Jovanović počeli svoju karijeru u užičkom kraju. Mladi ljudi imaju na koga da se ugledaju, a sada će imati i maksimalne uslove za rad. Naš talenat je dar od boga, a ovo je bio zadnji trenutak da Užičani dobiju vrhunski sportski objekat – istakao je Milovan Rajevac, fudbalski stručnjak rođen u Čajetini, nedaleko od Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari