Užice: Danas je počela „Biblioterapija“ u Domu za starija lica (FOTO) 1Bibliotekarke Mirjana Stanković, Snežana Marić i Tijana Bacetić/Foto: Nela Tomić Bogdanović

Naredna dva meseca, zahvaljujući bibliotekarkama Narodne biblioteke Užice, stanari Doma za starije u tom gradu moći će da pohađaju različite radionice o temama i knjigama koje su sami izabrali.

„Biblioterapija u Domu za starija lica“ je naziv tog programa, koje su osmislile bibliotekarke Snežana Marić, Tijana Bacetić i Mirjana Stanković.

Terapija knjigom je priznata terapija koja je, zvanično, početkom 20. veka, opisana kao proces koji pomaže medicinskom ili psihološkom lečenju.

Kao dodatna terapija, koja ima nekoliko varijanti, ona podrazumeva biranje određenih knjiga ili tekstova za čitanje, uz nadzor stučnih lica, i pomaže da se otklone nepovoljna psihička stanja, uzrokovana telesnom bolešću.

Podstiče koncentraciju, jača emocionalnu i socijalnu inteligenciju i, što je u naše vreme vrlo značajno, ublažava stres.

Čitanje pruža i utehu, reći će svi pasionirani ljubitelji knjiga. Da je to tako znalo se vekovima pre nas, o čemu su svedočili natpisi na bibliotekama u drevnoj Grčkoj da su to „mesta koja leče dušu“.

Kako su stanari užičkog Doma za starije, zbog epidemije kovida, lišeni socijanih kontakata izvan te ustanove, osim lekara, pa i mnogih drugih aktivnosti, bibliotekarke su osmislie program koji bi trebalo da im obogati svakodnevicu, skrene pažnju od sumornih misli i prizora i pomogne da reše neke od svojih problema.

Tokom maredna dva meseca, tri puta sedmično, u Narodnoj biblioteci Užice, uz podršku lokalne samouprave, organizovaće se radionice u kojima će, posredstvom video – linka, učestvovati stanari užičkog doma.

To virtueno posredovanje je neophodno zbog neophodnosti  poštovanja protivepidemijskih mera. Radionice će voditi psiholog i sveštenik, a u program su ukjučeni i učenici Medicinske škole.

Užice: Danas je počela „Biblioterapija“ u Domu za starija lica (FOTO) 2
Dom za starije u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Bibliotekarka Mirjana Stanković, jedna od autorki programa, objašnjava za Danas da će psiholog razgovarati sa stanarima o temama koje su oni sami odabrali i čitaće im knjige u kojima se te teme obrađuju.

Sveštenik će, tokom svojih radionica, takođe, po izboru stanara, razgovarati s njima o religijskim temama, posebno o predstojećim verskim praznicima.

„Prethodno smo obavili kratko istraživanje i ustanovili da oni vole psihologiju i religijske teme i zbog toga smo uključili psihologa i sveštenika“, kaže za Danas bibliotekarka Mirjana Stanković.

Tokom psihološkoh radionica, objašnjava, psiholog će razgovarati sa njima o sreći, životu, radosti, ljubavi i drugim temama i čitati im knjige koje obrađuju te teme.

Sveštenk će, iz svog ugla, razgovarati s njima o tim i drugim temama i čitaće im takve knjige, nakon čega će o svemu tome zajedno diskutovati.

Učenici užičke Medcinske škole, jednom sedmično, čitaće im poeziju, ponudiće i neke dramske forme koje su deo tematskih okvira za koje su stanari zainteresovani.

Objašnjavajući da je ideja o tom programu nastala kada su ona i dve njene koleginice pisale o specijalnim bibliotekama u Zlatiborskom okrugu, pa i o biblioteci u Domu za starije, koji se nalazi na Zabučju, naselju udaljenom kilometrima od centra Užica, u kome je smešteno oko 80 starijih ljudi.

Potom su se raspitivale kod radnih terapeuta u domu o tome šta je to što je zanimjivo stanarima i saznale da vole da čitaju, pričaju o psihološkim i religijskim temama i da slušaju poeziju, a često su posuđivali knjige iz Narodne biblioteke Užice.

Užice: Danas je počela „Biblioterapija“ u Domu za starija lica (FOTO) 3Prva radionica za stanare Doma za starije u Užicu/Foto: Grad Užice

„Naša namera je da stanarima, u ovom specifičnom i teškom vremenu, ponudimo zanimljive sadržaje koji će obogatiti njihovu svakodnevicu, a da pritom, udovojimo njihovim interesovanjima za razne teme i knjige“, kaže naša sagovornica i nada se da će stanari na sve to pozitivno reagovati.

Prva radionica

Prva od 26 radionica u tom programu, koji se Biblioteka relizuje uz podršku Grada, SPC, Centra za socijalni rad i Medicinske škole, održana je danas i to o sreći, ljubavi i radosti.

Zahvalnost na podršci 

„Drago nam je da je prepoznata potreba da i u uslovima nepovljne epidemijske situacije i brojnih ograničenja možemo da sprovedemo aktivnosti koje će ulepšati svakodnevnicu našim korisnicima i unaprediti kvalitet njihovog života u domu“, kazala je Slađana Rogić, direktorka Doma i zahvalila se Biblioteci i Gradu na podršci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari