Užice: Instalirana „pluća grada“ koja će ukazivati na štetnost zagađenja vazduha 1Foto: A. Milošević

Građanska čitaonica “Libergraf” i Inicijativa “Kreni pokreni” postavili su na Trgu partizana instalaciju „pluća grada“ koja bi narednih mesec dana trebalo da ukazuju na štetnost zagađenja vazduha u Užicu.

„Instalacija koja je postavljena iznad klizališta ima dva ventilatora kroz koja se u simbolička pluća uduvava vazduh. Bela tkanina bi trebalo da potamni i tako ilustruje koliko aerozagađenje oštećuje naša pluća“, objašnjava Vladan Sinđić iz Libergrafa.

On kaže da je iz Gradske uprave za urbanizam dobijena dozvola za postavljanje instalacije na Trgu i dodao da, iako Užice sprovodi određene mere energetske efikasnosti, nije siguran da one mogu imati brz efekat.

„Moraće još godina da prođe kako bi imale konkretan uticaj na problem zagađenja vazduha.  Naša ideja je da se Užice u doglednom periodu orijentiše na solarne panele i toplotne pumpe. Tada sva individualna ložišta možemo zameniti prihvatljivim energentima kao što su električna energija i solarni paneli“, rekao je Sinđić.

Užice: Instalirana „pluća grada“ koja će ukazivati na štetnost zagađenja vazduha 2
Foto: A. Milošević

On je podsetio da gas, nafta i mazut nisu obnovljivi i da zato zagovaraju upotrebu solarne energije.

„Najveći uzrok zagađenosti vazduha zimi su individualna ložišta, kojih ima 18.000, ali i kotlarnice na mazut, poput one u “Centru za majku i dete” i  “Blok Zlatibor“, kaže Sinđić.

Instalacija „pluća grada“ je deo kampanje „Istina o zagađenju” koju sprovodi Inicijativa “Kreni pokreni”, a izvršna direktorka Inicijative, Marina Pavlić kaže će biti postavljena u 20 gradova u Srbiji. Kampanja je nastavak prošlogodišnje “Rešenje za zagađenje”.

Užice: Instalirana „pluća grada“ koja će ukazivati na štetnost zagađenja vazduha 3
Foto: A. Milošević

„Naš cilj je da dođemo do javnog servisa sa peticijom kojom se traži da se na RTS-u govori o prekomernom zagađenju. Znamo da su u protekloj godini pojedini gradovi u Srbiji bili među najzagađenima u Evropi i svetu i  želimo da ove informacije budu dostupne građanima“, naglašava Pavlić.

Instalacija „pluća grada“ u Beogradu je bila postavljena kod Doma omladine, krajem februara, ali je ubrzo ukradena. Na Trgu partizana u Užicu, trebalo bi da stoji do 18.januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari