Užice: Osobe sa invaliditetom zubobolju sada leče u Beogradu 1Foto: Ana Milošević

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gradsko rukovodstvo priredilo je prijem za predstavnike užičkih Udruženja osoba sa invaliditetom

Užice podržava organizacije osoba sa invaliditetom kroz finansiranje njihovog rada, pružanje jednokratne novčane pomoći pojedincima, ali i kroz posebnu budžetsku liniju sa koje se finansiraju usluge socijalne zaštite, istakla je Ana Đokić, sekretar Udruženja distrofičara.

Đokićeva je rekla da je Užice dobar primer mnogim lokalnim samoupravama, ali i naglasila da im je neophodna pomoć u ostvarivanju zdravstvene zaštite:

– Imamo razumevanja, znamo da je funkcionisanje otežano za vreme pandemije. Ipak, mesecima unazad imamo problem sa popravkom zuba u Zdravstvenom centru. Grad, građani i udruženja prikupili su novac za stomatološku opremu još 2013. godine, a ona se ne koristi od kada je prethodni stomatolog prestao da radi. Potreban nam je stomatolog koji će dolaziti prema potrebi, jer sada naša deca zube popravljaju na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. To znači čekanje i dodatne troškove. Želimo da budemo strpljivi, ali kada zub boli, to nije lako.

Užice: Osobe sa invaliditetom zubobolju sada leče u Beogradu 2
Foto: Ana Milošević

Drugi problem, kako je naglašeno, je nedovoljna pristupačnost dela gradskih ustanova i institucija, među kojima je i Gradska kuća. Njeno prilagođavanje osobama sa invaliditetom stalo je već kod drugog sprata, jer je reč o objektu pod zaštitom države, čiji se izvorni izgled ne sme menjati.

U Užicu radi 12 udruženja osoba sa invaliditetom, a prema rečima Slobodana Grbića, člana Gradskog veća za socijalnu politiku, u ovoj godini izdvojeno je 11 miliona dinara za Udruženja osoba sa invaliditetom.

Užice: Osobe sa invaliditetom zubobolju sada leče u Beogradu 3
Foto: Ana Milošević

– Budžetom za narednu godinu planirano je 12,5 miliona dinara. Radićemo i na većoj pristupačnosti. Postavili smo zvučne semafore, taktilne staze, liftove i platforme za lakši pristup nekim objektima i nastavićemo da radimo u tom pravcu – rekao je Grbić.

Pre nekoliko godina broj osoba sa invaliditetom u užičkim javnim preduzećima bio je manji od predviđenog zakonom. Situacija više nije takva, ali samo u javnom sektoru. U privatnom, poslodavci i dalje u većem broju slučajeva radije biraju da i pored olakšica od Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne samouprave, ne zaposle osobu sa invaliditetom i plate penale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari