Nakon duže od godinu i po, Užičani će ponovo dobiti lokalnu skupštinu, koju je 16. novembra 2006. godine raspustila Vlada Srbije i uvela prinudnu upravu. Užice je u međuvremenu dobilo status grada, ali će kao i do sada buduća gradska skupština imati 67 odbornika, koji će izabrati gradonačelnika.

Nakon duže od godinu i po, Užičani će ponovo dobiti lokalnu skupštinu, koju je 16. novembra 2006. godine raspustila Vlada Srbije i uvela prinudnu upravu. Užice je u međuvremenu dobilo status grada, ali će kao i do sada buduća gradska skupština imati 67 odbornika, koji će izabrati gradonačelnika.
Na lokalnim izborima, sa odzivom od 58,94 odsto od 69,597 birača, pobedila je koalicija Za evropsko Užice – Boris Tadić (DS, G17 plus i SPO), osvojivši 41,51 odsto glasova ili 28 odborničkih mandata. To je izborni rezultat sličan onome iz 2004. godine kada je DS imala 16, SPO sedam, a G17 plus četiri odbornika, ali neće biti dovoljan da ova koalicija sama formira gradsku vlast. Koalicija Da pobedi Užice – Tihomir Petković (DSS, NS, Liga za Užice i PUPS), okupljena oko aktuelnog predsednika opštine Tihomira Petkovića, osvojila je 24,58 odsto i imaće 17 odbornika. Pre raspuštanja lokalne skupštine DSS je imala sedam, Liga za Užice šest odbornika, a NS nije imala predstavnike u užičkoj skupštini. Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić popravila je svoj izborni rezultat osvojivši 19,38 odsto, odnosno 13 odbornika, što je četiri više nego 2004. godine. Socijalistička partija Srbije i Pokret za Užice – Milovan Petrović sa 8,78 odsto glasova ili šest odborničkih mandata, potvrdila je rezultat od pre četiri godine, a Liberalno-demokratska partija – dr Snežana Janjić sa 5,74 odsto glasova imaće tri odbornika u budućoj gradskoj skupštini.

Pobeda liste Za evropsku Srbiju

Lista Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, još ubedljiviji rezultat je postigla u Užicu na parlamentarnim izborima, osvojivši 43.67 odsto glasova. Srpska radikalna stranka -Tomislav Nikolić dobila je 24,37, kolalicija DSS, NS – dr Vojislav Koštunica 16,80, LDP – Čedomir Jovanović 5,97, a SPS – PUPS i JS 5,82 odsto glasova Užičana.

Rezultati lokalnih izbora u Užicu veoma su slični rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, s tom razlikom da bi blok demokratskih stranaka mogao da formira skupštinsku većinu, čak apsolutnu, ali politička atmosfera u gradu je opterećena sukobima između DS i DSS, nekadašnjim koalicionim partnerima, što je rezultiralo uvođenjem prinudne uprave. Zbog toga su pogledi i jednih i drugih okrenuti ka Beogradu, pa je procena da će sastav skupštinske većine u Užicu biti preslikan sa republičkog nivoa. Jovan Marković, predsednik OO DS i kandidat koalicije Za evropsko Užice – Boris Tadić za gradonačelnika, izazio je oduševljenje izbornim rezultatom ove koalicije, a potom potvrdio tu procenu. – Užice treba da dobije lokalnu vlast u saglasju sa sastavom republičke vlasti – rekao je on, podsećajući da su pored ranijih sukoba, odnose DS i DSS opterećivali i „rafali“ tokom predizborne kampanje“.

Zlatiborski okrug

Na lokalnim izborima u Zlatiborskom okrugu, DS je pobedila u Arilju, Novoj Varoši i Kosjeriću, a SRS u Bajinoj Bašti i Požegi, dok je DSS osvojila apsolutnu većinu u Čajetini (18 od 31 odbornika). Lista za Sandžak je pobedila u Sjenici, koalicija SRS i DSS u Priboju, a koalicija DSS, SRS i NS u Prijepolju. Zanimljivo je da je lista Za evropsku Srbiju u Priboju i Prijepolju ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima.

S druge strane, Tihomir Petković, aktuelni predsednik opštine, kandidat za gradonačelnika koalicije DSS, NS, Lige Užice i PUPS i predsednik OO DSS, nadao se boljem rezultatu ove koalicije, o eventualnoj saradnji sa DS, rekao da je „sve moguće“, a potom Užičanima poželeo da dobiju stabilnu vlast u naredne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari