Užice: Prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu protiv eksploatacije litijuma i bora 1Foto: Ana Milošević/Danas

Za dva dana u prostorijama Mesne zajednice Lipa prikupljeno je nešto više od 40 potpisa za pokretanje Narodne inicijative za izmenu i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima bi se trajno zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma i bora u Srbiji.

Organizatori su Inicijativa “Kreni-promeni” i SEOS – Savez ekoloških organizacija Srbije koji poručuju da je važno u što kraćem roku širom Srbije prikupiti 30.000 potpisa i da je Narodna skupština dužna da o Narodnoj inicijativi raspravlja i donese odluku čim se konstituiše.

Vladan Sinđić iz Građanske čitaonice “Libergraf” u Užicu, kaže za Danas da se prikupljanje potpisa pred opštinskim overivačem odvija sporije, nego prikupljanje potpisa na ulici bez overe, ali naglašava da veruje da će dovoljan broj potpisa biti prikupljen u predviđenom roku.

-Ideja je da se potpisi prikupe najkasnije do 1. aprila i predaju, pa bi već na prvoj ili drugoj sednici budućeg saziva republičke Skupštine, o tome moglo da se raspravlja. Nadamo se da ćemo ovoga puta imati i neke opozicione poslanike, pa to neće biti besmisleno, kao do sada, kaže Sinđić.

Užice: Prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu protiv eksploatacije litijuma i bora 2
Vladan Sinđić, Foto: Ana Milošević/Danas

On ističe da su ljudi već mogli da vide koliko samo istraživanje može biti štetno.

-Imali smo situaciju da je u Valjevu već zagađena voda nekolicini korisnika, da je povećana koncentracija arsena u Jadru, nizvodno od mesta gde se rade istraživanja. Povećana je i koncentracija litijuma, bora i drugih opasnih elemenata, koji su iscureli zbog istražnih bušotina, iako eksploatacija nije ni počela, kaže Sinđić i podseća da se potpisi za Narodnu inicijativu prikupljaju širom Srbije, u preko 50 gradova i opština, među kojima su, osim Užica i Požega, Kosjerić, Arilje, Čačak.

-U našem kraju potpise prikupljamo u svakoj opštini oko Užica, naglašava predstavnik užičkog Libergrafa i podseća da će u Užicu građani svoj potpis za pokretanje Narodne inicijative moći da daju i naredne sedmice, od ponedeljka do četvrtka, od 10 do 15 časova, u prostorijama Mesne zajednice Lipa.

Užice: Prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu protiv eksploatacije litijuma i bora 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Podrška Narodnoj inicijativi se daje popunjavanjem Izjave o podršci pred opštinskim overivačem, a potrebno je poneti ličnu kartu ili pasoš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari