Užice je među retkim gradovima u Srbiji koji će učestvovati u troškovima vantelesne oplodnje. Prvi put je ove godine u gradskom budžetu za tu namenu izdvojeno 1,8 miliona dinara, a učešće grada u troškovima biće do 50 odsto od prosečne cene te procedure u Srbiji.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Opštom bolnicom Užice, koja će besplatno i efikasno ponuditi supružnicima neophodne medicinske i administrativne procedure.

Prvi javni poziv većje objavljen i supružnici mogu da se prijave do 1. marta u pisarnici gradske administracije, a drugi poziv biće raspisan u septembru ove godine. Uz prijavu, kako je istakao Branko Gavrilović, član Gradskog veća za socijalnu politiku, supružnici treba da podnesu mišljenje specijaliste ginekologije i akušerstva o potrebi i svrsishodnosti postupka vantelesne oplodnje sa kompletnom ranijom medicinskom dokumentacijom, potvrdu o prihodima iz druge polovine prošle godine, kao i kopije ličnih karata.

– Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje prošle godine obratio se 21 par iz Užica. Osam njih je dobilo sredstva, a 13 parova je na listi čekanja – rekao je Gavrilovići dodao da će u istom iznosu, odnosno do pedeset odsto biti nadoknađeni i troškovi supružnika koji se leče u inostranstvu.

– Supružnici će sami birati da li će proceduru obaviti u Srbiji ili u inostranstvu, ali prilikom učešća grada u troškovima računaće se prosečna cena te procedure u Srbiji, a ne u inostranstvu – objasnio je Gavrilović, dodavši da će osim medicinske dokumentacije, važan kriterijuma biti materijalno stanje supružnika.

Zahvalivši se gradskom rukovodstvu što je prepoznalo ozbiljnost i razmere problema nataliteta i što je odlučilo da ga rešava, dr Boško Ristanović, direktor užičke bolnice, ponudio je demografsku sliku grada u kome je prošle godine, kako je rekao, umrlo 888 osoba, a rođeno 670 beba.

– Trudićemo se da sve bude u interesu bračnog para i da im sve dijagnostičke, terapijske i administrativne procedure maksimalno olakšamo i obavimo u što kraćem roku – obećao je dr Ristanović, koji je specijalista ginekologije, a potom podsetio da je prosečna cena vantelesne oplodnje u Srbiji od 2.000 do 3.000 evra, ali da taj iznos može biti manji, ukoliko je bračni par ranije prošao proceduru vantelesne oplodnje.

Iako trenutno nije mogućno precizno utvrditi koliko će bračnih parova zatražiti finansijsku podršku grada, on smatra da će, na osnovu statistike iz prethodne godine, planirana suma za ovu godinu biti dovoljna.

– Prošle godine Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje bio je prijavljen 21 par iz Užica, tako da ne očekujemo bitno veći broj, a naša prva procena je da će se prijaviti od 20 do 30 parova. Uspešnost metode kreće se od 20 do 30 odsto i ako obuhvatimo 30 parova, a uspešnost bude 25 odsto, to će za Užice biti veliki uspeh – rekao je dr Boško Ristanović.

– Namera je da projektom obuhvatimo supružnike koji su većiskoristili dva bezuspešna pokušaja te procedure o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, one koji su prešli limit tog Fonda o životnoj dobi, a koji imaju biološke preduslove da postanu roditelji, kao i one bračne parove koji to pravo nisu koristili – kazao je dr Ristanović.

Šta je (ne)izvesno

Na pitanje koliko je izvesno da će Užice, poput Valjeva, dobiti Centar za vantelesnu oplodnju, dr Ristovićje rekao da za to iz Ministarstva zdravlja postoje najave i da je veoma izvesno da će taj centar uskoro biti otvoren u užičkoj bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari