Ansambl NP Užice izvešće danas (15. jul) na Međunarodnom festivalu antičke drame u makedonskom starom gradiću Stobiju Aristofanov komad „Lizistrata“, u režiji i adaptaciji Branka Popovića. Užičko pozorište jedino je iz Srbije koje učestvuje na toj međunarodnoj pozorišnoj smotri.


Aristofanova komedija, nastala pre 2.500 godina, u izvođenju užičkog teatra je osavremenjena i „posrbljena“ novim prevodom, koji je prof. dr Radmila Šalabalić objavila 2001. godine. Naslovnu ulogu tumači Tanja Jovanović, a pored nje u komadu igraju Dragana Vranjanac Ljubojević, Ivana Pavićević-Lazić, Biljana Zdravković, Danica Ljubičić, Ana Bretšnajder, Bojana Zečević, Divna Marić, Biljana Prokić, Igor Borojević, Slobodan Ljubičić, Goran Šmakić, Vahidin Prelić, Momčilo Murić, Vladimir Kurćubić, Nemanja Jovanović, Svetislav Jelisavčić i Mileta Petrović. Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, muziku Miroslav Aranđelović Rasinski, kostime Snežana Kovačević, a scenski pokret Nadan Kirko, italijanska glumica i plesačica.

U komičnoj priči o ženama koje se služe svojim erotskim čarima i uskraćuju seksualne odnose muževima-ratnicima, kako bi ih privolele na mir u vreme Peloponeskog rata, dominira Lizistrata, čije ime u prevodu znači „ona koja zaustavlja vojsku“, a koju su teoretičari kasnije prepoznali kao prvu feministkinju u književnosti.

– Komad je naš komentar na sve ono što nam se danas dešava. U svom tekstu Aristofan osuđuje pre svega rat, a Lizistrata, ne samo da je prva feministkinja, već je i borac za ljudska prava uopšte – navodi reditelj Branko Popović.

Inače, pre četiri godine, užičko pozorište nastupilo je na tom festivalu sa komadom „Pilad” (P.P.Pazolini/Anrea Paćoto), a Vahidin Prelić (Pilad) proglašen je za najboljeg mladog glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari