Užička policija nastavlja da podnosi prijave protiv učesnika blokade 1Policijska uprava Užice/Foto: Nenad Kovačević

Užička policija je nastavila da podnosi prekršajne prijave protiv učesnika blokada saobraćaja u tom gradu, tokom koje su građani zahtevali proterivanje Rio Tinta iz Srbije i utvrđivanje odgovornosti policije koja je građane, dolazeći na njihove kućne adrese, upozoravala da u njima ne učestvuju.

„To su nove prijave protiv učesnika protesta koji je bio u subotu, 11. decembra. Za sada, prema mojim informacijama, podnela je dvadesetak takvih prijava“, kazao je za Danas Vladimir Petrović, učesnik protesta protiv koga je policija i prošle sedmice podnela prijavu zbog učešća u prethodnom protestu.

„Išao sam danas u policiju da uzmem prethodnu prijavu, jer su mi iz pošte ostavili obaveštenje o tome da je vraćena. Međutim, saobraćajni policajci su mi rekli da protiv mene imaju novu prijavu, zbog učešća u subotnjoj blokadi, i rekli da odmah mogu da je preuzmem“, dodao je za Danas Petrović.

On je naveo da su „sve vreme, dok je bio u Policijskoj upravi u Užicu, saobraćajni policajci popunajvali prijave i protiv drugih Užičana“, za koje je rekao da će im se, najverovatnije, uručiti danas ili sutra“.

„To su novi pritisci i represija na ljude da odustanu od borbe, ali nećemo odsutati. Neka oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj. Nećemo plaćati kazne, nego ćemo, preko advokata, tražiti pravdu na sudu“, poručio je Petrović koji je, na užičkom protestu, bio u grupi građana koji su nosili srpska nacionalna i pravoslavna obeležja i transparente „Stop kovid fašizmu“ i „Disanje nije zločin, skinimo deci maske“.

Užička policija nastavlja da podnosi prijave protiv učesnika blokade 2
Policijska prijava

Prema saznanjima Danasa, još nekoliko Užičana je danas dobilo identične prijave i zataražilo pravnu i finansijsku pomoć koju, u tim slučajevima, bespatno nudi ovdašnje udruženje Građanska čitaonica Libergraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari