Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 1Izložba "U njihovim patikama"/Foto: N. Kovačević

Mnoštvo izbeglica iz zemalja koje su zahvaćene ratovima, strahom i siromaštvom napustilo je svoje domove, a njima i njihovoj nesreći užički srednjoškolci su posvetili izložbu „U tuđim patikama“.

Postavka, kako objašnjavaju učenici Umetničke škole u Užicu, „ukazuje na položaj izbeglih i raseljenih lica, kao i potrebu njihovog prihvatanja u sredinama u kojima sada žive“.

Naziv izložbe, koja se može pogledati do 18. juna u galeriji Jokanovića kuće,  nudi generacijski pogled užičkih srednjoškolaca na jedan dan proveden u „patikama“ njihovih vršnjaka izbeglica.

Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 2
Foto: N. Kovačević

Crteži, slike, plakati, duborezi, grafike, fotografije, predmeti od keramike, simbolični su prikazi problema izbeglih i njihovih tragova života, kroz motive njihovih lica, odeće, obuće i drugih predmeta, koje su izradili učenici Umetničke, Tehničke i Medicinske škole. Progamu su se pridružili i učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“.

Osim njih, radove je izložilo i nekoliko umetnika koji su izbegli iz Ukrajine, Libana, Sirije, Burundija i sa Kube, a koji žive u Srbiji, poslednjih pet godina.

Učenice Umetničke škole, u narodnim nošnjama Sirije, Turske i drugih zemalja, kazivale su stihove i čitale svoje tekstove o tim državama, a đaci Muzičke škole svirali su kompozicije i na taj način su, svi zajedno, ilustrovali kuturno nasleđe zemalja iz kojih potiču izbegli ljudi.

Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 10
Natalija Šarabura/Foto: N. Kovačević

Natalija Šarabura je izložila etno-motive kojima se tradicionalno dekorišu posuđe i drugi kućni predmeti u Ukrajini. Ona je lekarka. Živi u Beogradu, ali ne radi u svojoj profesiji. Crtanjem i slikanjem, za koje kaže da su „njena druga ljubav“, bavi se od svoje dvanaeste godine.

Iz Zaporožja je. Zbog rata u toj zemlji, izbegla je u Srbiju 2020. godine.

„Živim u Beogradu i Srbija nas je divno prihvatila i zaštitila. Dala mi je mogućnost da slikam i vodim radionice slikarstva u Beogradu za  izbeglu decu i žene“, objašnjava za Danas Natalija.

Postavka je deo jednogodišnjeg projekta „U njihovim patikama“, koji sprovodi UNHCR, a čiji pokrovitelj je Ministarstvo prosvete Srbije. Umetnička škola u Užicu je izabrana kao jedna od trinaest škola u Srbiji da učestvuje u realizaciji tog projekta.

Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 11
Ivana Stamatović/Foto: N. Kovačević

„Zainteresovali smo i đačke parlamente drugih škola u Užicu i priredili izložbu o tome kako učenici vide ljude i svoje vršnjake koji su, zbog ratnih stradanja, morali da napuste svoje domove i odu u nepoznatu zemlju“, objasnila je direktorka Umetničke škole Ivana Stamatović, pohvalivši kreativnot i plemenitost užičkih srednjoškolaca.

Slobodan Grbić, gradski većnik za socijalna pitanja, ocenjuje da „naše razumevanje problema izbeglica zavisi od toga koliko smo spremni da se stavimo u njihovu poziciju.

On ističe da je veoma važno to što se problemom izbeglištva bave učenici i priseća se da je Užice prihvatilo veliki broj izbeglica iz Bosne, tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 18
Stefani Kraus: Foto: N. Kovačević

Gošća Užica bila je Stefani Kraus, zamenica šefice Predstavništva UNHCR u Srbiji. Nije krila impresioniranost izložbom, kostimima i programom koji su učenici, sa njihovim profesorima, pripremili, ali i gostoprimstvom Užičana i, kako je opisala, „otvorenošću Užica“.

„Na takav način se grade mostovi između kultura i time shvatamo da smo svi jednaki“, navela je gošća i kazala da je UNHCR bio veoma zadovoljan kada je Umetnička škola u Užicu prhvatila učešće u projektu „U njihovim patikama“.

„Međitim, nismo mogli da zamislio da će se još nekoliko škola i Narodni muzej Užice pridružiti našem projektu. Užice je“, ocenila je, „grad otvorenog srca i pozitivan primer koji želimo da se širi“.

Užički srednjoškolci, izložbom „U njihovim patikama“, poručili da je potrebno da prihvatimo izbegla i raseljena lica 19
Vesna Aćimović Panić/ Foto: N. Kovačevć

Vesnu Aćimović Panić, profesorku u Umetničkoj školi, koja je pokrenula i osmislila taj projekat u gradu, učenici i ostali prisutni su pozdravili velikim aplauzom.

„U situaciji teškh i tužnih dešavanja, koja su nas nedavno zadesila, uspeli smo da pokrenemo lavinu pozitivnih misli, emocija i humanost učenika koji su, kroz kreativni rad, iskazali potrebu o prihvatanju različitosti i integraciji izbeglica. Ne rađamo se humani, humanost se uči“, poručila je Vesna Aimović Panić.

Sve vše izbeglih u svetu

Stefani Kraus je ponudila poraznu statistiku o tome da se svake godine povećava broj izbeglih i raseljenih u svetu. „Na kraju 2022. godine, u svetu je bilo 108,4 miliona izbeglih i raselenih, a na kraju 2021. bilo ih je 82 miliona, što znači da je njhov broj, za samo jednu godonu, značajno porastao“, upozorla je Krause.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari