Užički štab iščekuje odobrenje države za uvođenje dodatnih mera: Krizni štab i Batut sporo reaguju 1Kovid bolnica Foto: N. Kovačević

Iako je još 15. septembra užički Gradski štab za vanredne situacije zatražio od nadležnih državnih organa da se u tom gradu uvedu dodatne protivepidemijske mere, kojima bi se sprečilo dalje širenje epidemije virusa korona, na taj zahtev još nema odgovora.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je objasnila za Danas da je užički štab predložio da se zabrani puštanje muzike i njeno izvođenje uživo od 23 časa do šest sati ujutro, kao i da se do 21 čas zabrani rad svih objekata u kojima se organizuju javna i privatna okupljanja.

Taj predlog, kako je objasnila, Gradski štab je 15. septembra, uputio državnom Kriznom štabu, Institutu „Batut“ i Ministarstvu zdravlja.

– Mišljenja smo da u gradu, pored postojećih državnih mera koje su na snazi, treba uvesti dodatne mere. Odgovor nismo dobili, ali očekujemo ga do kraja ove sedmice, jer je epidemijska situacija ovde nepovoljna i nestabilna, a prognoze su da će to potrajati, rekla je za Danas gradonačelnica.

Tražene zabrane odnose se na kafiće, klubove i druge prostore u kojima se organizuju slavlja, poput učestalih svadbi i sličnih proslava na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

„To nije uvođenje vanredne situacije u gradu, nego naša procena o potrebi da se uvedu dodatne mere“, poručila je dr Jelena Raković Radivojević.

Inače, kako je Danas pisao, od septembra prošle godine, kada je izmenjena uredba Vlade o uvođenju vanrednih mera, lokalne samouprave ne mogu samostalno da uvode protivepidemijske mere, a da za to prethodno ne zatraže saglasnost nadležnih državnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari