Užički taksista i dalje štrajkuje glađu, dogovor sa nadležnima nije postigao 1Foto: A. Milošević

Iako se u jednom trenutku činilo da će nadležni u Gradskoj upravi u Užicu i Arsenije Hadži Basur, taksista koji je počeo štrajk glađu 16. decembra postići dogovor, to se danas nije dogodilo.

Jutros, na početku petog dana Hadži Basurovog štrajka glađu, njega je na platou ispred Gradske kuće posetila ekipa Hitne pomoći. Kako sam kaže, „ustanovili su da dani koje je proveo bez hrane za sada nisu značajno uticali na njegovo zdravlje“. Ističe da se oseća iscrpljeno, ali da neće odustati od svojih zahteva.

„Danas sam nadležnima dostavio prvi zvanični dopis, od kada sam započeo štrajk Smatram da sam zahteve prilagodio njihovim mogućnostima da nabave podatke. Iznad svega je to da Sindikat želi da u odlučivanju o taksi prevozu i cenama ne odlučuju nelegalna udruženja, već legalni predstavnici taksi vozača“, insistira Hadži Basur.

Slobodan Šiljković, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, rekao je za Danas da su jutros na sastanku sa gradonačelnicom Užica, Jelenom Raković Radivojević pokušali da pronađu kompromisno rešenje.

„Pokušavamo, mada to ide teško. Dogovorili smo se da taj posao preuzme Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća zadužen za privredu, jer se to tiče i te oblasti. Primetili smo da je Arsenije Hadži Basur „smekšao u zahtevima“, jer je verovatno uvideo da je preterao“, kaže Šiljković i dodaje da je užički taksista pristao na već dogovorenu cenu starta od 167 dinara i 57 dinara za svaki naredni kilometar.

„Tražio je da garantujemo da ćemo voditi računa o taksi stajalištima, što je već i bilo dogovoreno. Osim toga, sada je zahtevao neke druge podatke, koje možemo da nabavimo i koji se ne kose za zakonom, a to je spisak aktivnih vozila registrovanih za taksi prevoz i spisak izdatih taksi dozvola vozačima. Dopis smo pripremili i potpisaćemo ga Slobodan Kuzmanović i ja“, rekao je Šiljković u toku dana.

Užički taksista i dalje štrajkuje glađu, dogovor sa nadležnima nije postigao 2
Foto: A. Milošević

Ipak, samo par sati kasnije dogovor nije postignut, a Hadži Basuru je upućen dopis u kome se navodi da se svi podaci koje traži, kose sa Zakonom o zaštiti podataka i ličnosti.

On je, između ostalog, tražio da mu bude dostavljen spisak aktivnih vozila registrovanih za taksi prevoz, kao i spisak izdatih taksi dozvola za preduzetnike.

U dopisu, koji su potpisali članovi Gradskog veća Slobodan Šiljković i Slobodan Kuzmanović navodi se da je „studija o taksi prevozu definisala broj taksi vozila koji odgovara broju izdatih taksi dozvola i da do sada taj broj nije bio veći od 420“.

Arsenije Hadži Basur nakon ove razmene zahteva i dopisa još jednom je potvrdio da će nastaviti štrajk glađu. Dodaje da će, ukoliko bude morao da se skloni sa platoa kod Gradske kuće, vozilo parkirati na nekoj drugoj lokaciji u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari