Užičko Savetovalište „Jefimija“ nastavlja da pomaže ženama obolelim od raka dojke 1Prošlogdišnja akcija: Foto: N. Kovačević

 

„Cvet koji život znači“, naziv je tradicionalne akcije Savetovališta za žene sa invaliditeom obolele od raka dojke „Jefimija“, koja će se održati u Užicu u subotu, 13. maja, od 8 do 12 časova, u Ulici Dimitrija Tucovića.

Biće to 21. takva akcija, kojom članice tog udruženja prodajom cveća prikupljaju novac za Fond  Savetovališta „Jefimija“, kako bi pomogle obolelim ženama.

Cilj te akcije je, navode u „Jefimiji“ da „nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi, što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovo u rizičnim godinama“.

„Molimo naše sugrađanke i sugrađane da i ove godine, kao prethodnih dvadest godina, pomognu akciju kako bismo zajednički ostvarili bolje uslove za očuvanje zdravlja i lečenje i ozdravljenje obolelih“, poručuju iz „Jefimije“.

Od osnivaja Savetovališta, 2000. godine, ističu, „u Zlatiborskom okrugu smanjuje se smrtnost od raka dojke“.

„Zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje Užice pokazuju da je 2020. godine smrtnost u našem okrugu bila za skoro 10 odsto manja, nego od proseka u celoj Srbiji (45,5 odsto)“, ističu u Jefimiji.

Napominju i to da je „prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ 2020. godine registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke“.

„To znači da na svakih 100.000 žena oboli njih oko 65, a umre 21 žena. Nažalost, po smrtnosti od raka dojke, Srbija se, sa Crnom Gorom, sada nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi“, ukazuju iz „Jefimije“.

Uličnu akciju „Cvet koji život znači“ podržavaju Ministarstvo zdravlja, Zdravstveni centar, Opšta bolnica i Grad Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari