Užicu dodeljen sertifikat Evropske energetske nagrade 1Užice danas/Foto: Nenad Kovačević

Užicu je dodeljen sertifikat međunarodnog udruženja Evropska energetska nagrada.

Sertifkat, kako je objašnjeno, predstavlja potvrdu ispunjenosti uslova koji su definisani kriterijumima te asocijacije i Evropske unije.

Prilikom preuzimaja tog priznanja na sveačnositi u Beogradu, kako je saopštila gradska uprava, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je poručila da  „Užice sledi svoju viziju da postane uzor za napredne, održive srpske gradove koji pružaju visok kvalitet života“.

„Grad je pokazao jasnu političku volju za akcijom, pridruživši se Evropskoj energetskoj nagradi, obavezujući se tako na kontinuirani ciklus poboljšanja u upravljanju energijom“, rekla je gradonačelnica.

Užicu dodeljen sertifikat Evropske energetske nagrade 2
Dodela sertifikata/Foto: Grad Užice

Navela je i to da se „Užice zalaže za održivi razvoj svojih urbanih prostora, a osebno za upravljanje energijom i efikasno korišćenje prirodnih resursa, kroz unapređenje energetske efikasnosti, kako javnih tako i individualnih objekata”.

„Projektom energetske sanacije školskih objekata grad osim što dobija energetski unapređene objekte, dobija edukovane roditelje i učenike o značaju energetske efikasnosti, a samim tim i poverenje građana za ostvarivanje zajedničkog cilja: unapređenje životne sredine kroz održivo upravljanje energijom”, poručila je gradonačelnica.

 

 

Ona je navela da se nada da će ta asocijacija podržati Užice i u narednim velikim projektima koji će doprineti daljem unapređenju kvaliteta vazduha i energetske efikasnosti.

To su, objasnila je, izgradnja najveće kotlarnice u gradu, koja bi zamenila jedinu preostalu kotlarnicu na mazut u centru Užica, kompletna energetska sanacija dve srednje škole, škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, nekoliko školskih objekata u selima, kao i rekonstrukcija grejnog sistema Narodnog pozorišta.

Na istoj svečanosti, kako se navodi, Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, govorila je o merama  energetske efikansosti koje Grad sprovodi, za koje je istakla da se „poslednjih godina unapređuju i da se za njih uvećavaju izdvajanja iz gradskog budžeta“.

Upravljanje i nagrađivanje

Evropska energetska nagrada je, ističe se, sistem upravljanja i nagrađivanja kvaliteta za opštine i regione, koji pruža podršku lokalnim nadležnim organima u planiranju i sprovođenju delotvornih mera praktične energetske politike u vezi sa klimatskim promene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari