Uzmu kaparu za ogrev i nestanu bez traga 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Pravda i Vreme pišu o gimnazijalcima koji su došli u posetu Kralju, o pojavi varalica koje „prodaju“ ogrev, ali i o svešteniku koji je u sveže iskopanom grobu pronašao živo novorođenče.

Sovjetske trupe zauzele su teritoriju između Norveške i Sovjetske Rusije, prenosi list Pravda. Strani posmatrači objavili su da se pored motorizovanih trupa u toj oblasti delovale i sovjetske trupe u jačini od deset hiljada ljudi, dok je na finskoj strani bilo njih hiljadu.

Gubici na sovjetskoj strani su vrlo veliki, ali je konstatovano da su sovjetske trupe koje operišu juzno od oblasti Petsama vrlo dobro opremljene.

Norveška vlada najavljuje protest Moskvi zato što su sovjetski tenkovski odredi prešli na norvešku teritoriju povredivši tako njihovu granicu. Švedski dopisnici javljaju da je odnos snaga 1:10, pa je finskim vojnicima tesko da zadrze naglo napredovanje Rusa.

Uzmu kaparu za ogrev i nestanu bez traga 2

Gimnazijalci iz cele zemlje bili su u gostima kod Kralja, prenosi Pravda. Učenici iz Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Skoplja, Niša, Cetinja, Banja Luke došli su u pratnji svojih učitelja, u grpama u kojima je bilo po četiri dečaka i jedna devojčica.

Vršnjaci mladog Kralja po njegovoj želji provešće sedam dana na Dvoru. Siromašnima među njima dodeljeni su kaputi i rukavice. Bila im je i organizovana poseta Vojnom muzeju, Gornjem gradu, Avali, a krajem dana posetili su i crkvu na Oplencu.

Pravda piše da je trgovina železničkim ugljem i drvima koja se dobijaju “ispod ruke” ili na neki drugi način po sniženoj ceni jako razvijena u Beogradu. Građani se zbog visokih cena ogreva obraćaju ljudima koji im nude ogrev po jeftinijoj ceni. Međutim, među njima je mnogo varalica.

“Prodavači” uzimaju kaparu, a na kraju nestanu bez traga i ništa od ogreva ne isporuče. Najsnalažljiviji među njima Živko Ostojić, uhapšen je nakon nekoliko razbojništava. Prevario je veliki broj ljudi, ali je najviše nastradala Zlata Todorović kojoj je uzeo 20.000 dinara kako bi kupio novi kamion.

Naravno, Zlata je prevarena, a kako se broj nezadovoljnih i pokradenih povećao, Ostojić je kao saobraćajni činovnik uzeo bolovanje, ali se po njegovom isteku nije vratio na posao. On je bio u bekstvu određeno vreme, dok nije pronađen i uhapšen, priznajući sva razbojništva.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Potvrđena je odluka o punoj francusko-britanskoj saradnji na svim poljima i u punom opsegu, prenosi list Vreme. Ovo je utvrđeno na sednici Vrhovnog ratnog saveta gde je pretresana trenutni napad Sovjetske Rusije na Finsku, kao i isključenje Sovjeta iz Društva naroda. Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da dođe do izvesnih akcija za mir na Zapadu.

Uzmu kaparu za ogrev i nestanu bez traga 3

Potonuo je nemački brod “Kolumbus”, piše Vreme. Prema američkim vestima, potopila ga je posada kako on ne bi pao u ruke britanske flote. Američka krstarica “Tiskaluza”, nalazila se u blizini ovog broda, te je rekla da on i dalje gori. Oko njega se nalazi 11 brodova koje je poslala lučka kapetanija i oni su spremni da prihvate brodolomnike.

Useljenički ured u Elis Ajlendu tvrdi da će članovi posade broda “Kolumbus” moći da ostanu 60 dana u Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko se utvrdi da pripadaju trgovačkoj mornarici. Postavlja se pitanje da li je posada sama potopila brod, a potvrđeno je da su je na moru čekali britanski razarači spremni da ga zaplene.

Crkvenjak iz Kumanova iskopao je živo novorođenče iz svežeg groba prenosi Vreme. Stojan Rašić prolazeći crkvenom portom začuo je plač deteta. Ustanovio je da plač potiče iz sveže iskopanog groba pokrivenog kamenjem.

Pronašao je novorođenče u blatu. Policija je pokrenula istragu i ubrzo našla majku, koja je gluvonema, a ukazala je da je otac deteta jedan oženjen čovek iz ugledne porodice. Dete je zbrinuto kod lokalne babice.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari