Uznemiravanje studentkinja, milionski dug, dekan u v.d. statusu: Šta se dešava na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja? 1Foto: Facebook/fsfvbg

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV, nekadašnji DIF) Univerziteta u Beogradu ovih dana potresaju problemi koji nisu u vezi sa njegovom osnovnom misijom.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković dobila je prijavu studentkinja ovog fakulteta koje tvrde da ih jedan od profesora „otvoreno postavlja neprihvatljive uslove da bi položile ispit“, o čemu je Danas već pisao.

U prijavi se navodi da im taj profesor (ime poznato redakciji) otvoreno sugeriše da „treba da budu bliske s njim ukoliko žele da polože ispit“ i da se u vezi sa time „svaki problem može rešiti ako se dogovore“.

Vršilac dužnosti dekana FSFV Saša Jakovljević istakao je za Danas da njegova ustanova nije ranije imala pritužbe na ponašanje spornog profesora, a da je za ovaj slučaj saznala tek po dopisu Poverenice za ravnopravnost. Osim ovoga, FSFV je u centru pažnje jer je inspekcija Ministarstva finansija utvrdila da je oštetio budžet Republike Srbije za oko milion evra (preko 125 miliona dinara).

Moraju da vrate budžetu Republike Srbije milion evra

U inspekcijskom izveštaju, u koji je Danas imao uvid, navodi se da su u mandatu dekana dr Saše Jakovljevića od 2018. godine nezakonito uvaćavane zarade na osnovu stimulacija i isplaćivani dodaci na plate, kao i da je novac, takođe nezakonito, deljen pojedinim profesorima za odbrane radova na doktorskim studijama, pa čak i za potrebe proslava.

V. d. dekana FSFV dr Saša Jakovljević kazao je za Danas da je sve rađeno po zakonu, ali je ostalo nejasno iz kojih će sredstava fakultet da pronađe milion evra koje mora da vrati u budžet Republike Srbije.

Propala četiri pokušaja izbora novog dekana

Pored svega pomenutog, FSFV već godinu dana ne uspeva da izabere dekana, a neuspešna su bila čak četiri izbora.

FSFV, inače, spada među retke faukultete Univerziteta u Beogradu koji su u svoj Statut uneli spornu stavku iz Zakona o visokom obrazovanju po kojoj se i studentima daje pravo da učestvuju u izboru dekana visoko-školskih ustanova.

Mnogi fakulteti odbili su da sprovedu ovu odredbu Zakona, radije plaćajući kazne (oko 120.000 dinara), pošto smatraju da bi implementiranjem u Statut mogli da imaju više štete nego koristi.

Studenti od ranije po Zakonu o visokom obrazovanju imaju prava učešća u donošenju svih odluka koje se odnose na njih same, od visine školarina, do uslova studiranja, ali je retka praksa i u Evropi da im se sa čak 20 odsto glasova dozvoli da odlučuju o izboru dekana koji će voditi fakultet.

Naročito ako se zna da će većina studenata samo „proći“ kroz fakultet, odnosno steći neophodne veštine i znanja iz određene oblasti, ali neće nužno kasnije ostati zaposleno u toj visoko-školskoj ustanovi.

Među nastavnim kadrom FSFV, nezvanično se priča, i da su na „nepoželjne“ kandidate za dekana vršeni pritisci da se povuku, a da se u ceo proces zakulisno umešala i politička podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari