Seljaci na Suvoboru imaju više od 50 vagona krompira koji čeka kupca, a ako ga ne nađu, sve će propasti, rekao je pomoćnik gornjomilanovačkog predsednika opštine za poljoprivredu Miroslav Milovanović.


On je objasnio da je setva počela, a prošlogodišnji rod nije prodat pa će, ako se nešto brzo ne učini, sav krompir istruliti. Prema njegovim rečima, proizvođači su zato odlučili da poklone zalihe lanjskog krompira.

– Lokalna samouprava u delu plasmana krompira nema nikakvog uticaja, niti učestvuje u odobravanju uvoznih kvota što rade nadležna ministarstva – rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, proizvođači neće moći da pokriju ni uložena sredstva, ni sopstveni rad za prošlogodišnju proizvodnju, zbog čega neki traže lične veze sa prerađivačima, koji bi mogli da pomognu pri otkupu i tako ublaže posledice zbog neprodatog roda.

Dragoljub Nikolić iz Koštunića kaže da u magacinima ima tri vagona krompira i da je spreman sve da pokloni, kako krompir ne bi istrulio i kako ne bi morao da se muči oko njegovog otpremanja na otpad.

Nikolić je rekao i da je nerazumno da se krompir uvozi u Srbiju, dok domaći propada.

Među seljacima na Suvoboru ima i onih koji imaju čak pet vagona krompira koji ne mogu da plasiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari