U Gradskoj galeriji u Arilju ljubitelji likovne umetnosti mogli su do 10. oktobra da pogledaju izložbu pod nazivom „Vajanje svetlosti“, autora Rajka Novakovića iz Požege, koji se predstavio sa 28 skulptura.


Sanja Sofijanić, urednica galerijskog programa, navodi da Novaković na neobičan način pristupa skulptorskom radu, da njegovi radovi nastaju procesom reciklaže, te da svetlost, kao bitan metafizički faktor, pokušava da ukomponuje sa onim što zapravo čini naše životno okruženje. Čest motiv njegovih radova su ruke, koje simbolišu ljudsku bliskost i potrebu za komunikacijom u vremenu u kome brzo pričamo, brzo se pozdravljamo i brzo prolazimo jedni pored drugih.

– Bez obzira da li koristi drvo, metal ili staklo – ocenila je Sofijanićka, umetnik – uspeva da rustičnost i pohabanost materijala prevede u suptilne, najčešće blago izvijene forme, čija elegancija pleni i podstiče. Sama reciklaža u okviru koje, kako sam kaže, „vaja svetlost“ vraća nas na zaboravljene segmente naših života.

Rajko Novaković učestvovao je na više umetničkih kolonija u zemlji, a zahvaljujući podršci prijatelja i umetnika odlučio je da od prošle godine svoje umeće prikazuje široj publici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari