Proglašenje epidemije gripa izazvanog virusom A H1N1 na teritoriji Srbije odnosi se i na prostor Kosova i Metohije, potvrđeno je Danasu u Vladi Srbije. Prema rečima Milivoja Mihajlovića, portparola Vlade Srbije, vakcinacija stanovništva na KiM, sprovešće se u institucijama koje pripadaju zdravstvenom sistemu Srbije – domovima zdravlja i Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Mihajlović kaže da je za zvanični Beograd KiM deo Srbije pod protektoratom UN i da „kada je reč o epidemiji novog gripa nema mesta politici“.

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak dosad je potvrdio 266 slučajeva oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1. Registrovano je osam smrtnih ishoda od ove vrste gripa. Na bolničkom lečenju je 508 osoba sa oboljenjima sličnih gripu, dok je trinaest osoba na respiratoru. Do sada je prijavljeno četrnaest epidemija pandemijskog gripa.

Zoran Veličković, direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, koji pokriva teritoriju Nišavskog i Topličkog okruga, rekao je juče da ovaj institut za sada neće preporučiti uvođenje posebnih mera. On je kazao da će se sprovoditi samo vanredni sanitarni nadzor ustanova koje se bave proizvodnjom hrane i smeštajem i obrazovanjem dece, a škole i vrtići biće zatvoreni tek kada više od 15 odsto dece oboli. Na Infektivnoj klinici u Nišu juče je bilo smešteno 14 pacijenata sa simptomima novog gripa, a po rečima direktora klinike Žarka Rankovića „broj pregleda i novoprimljenih pacijenata je poslednjih dana opao“.

U Kliničkom centru u Kragujevcu juče je bilo hospitalizovano 36 pacijenata obolelih od novog gripa. Portparolka Kliničkog centra Andrea Obradović kaže za Danas da je u jedinici intenzivne nege smešteno četvoro pacijenata koji su u teškom stanju i priključeni su na respiratore.

Epidemija novog gripa prijavljena je i u južnom Banatu, ali bez uvođenja posebnih vanrednih mera, izjavila je juče direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu Ljiljana Lazić.

– Epidemija u Južnobanatskom okrugu je niskog do umerenog intenziteta, što podrazumeva samo uvođenje pojačanog epidemiološkog nadzora, pojačanih higijenskih mera i pojačan rad zdravstvenih ustanova, rekla je Ljiljana Lazić.

Direktor Zdravstvenog centra Južni Banat Milan Milić izjavio je juče da je u pančevačku bolnicu primljeno pet novih pacijenata sa sumnjom na novi grip. Prema njegovim rečima, u bolnici je ukupno 18 pacijenata – 15 na infektivnom, a troje na dečijem odeljenju i svi su u stabilnom stanju.

Guča nije bila „rasadnik“ virusa

Lučani – Prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja, za vreme 49. Sabora trubača u Guči nije zabeležen nijedan slučaj novog gripa i preduzete su sve mere preventivne zaštite, saopštio je Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora. On je time demantovao tvrdnje ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da je Sabor u Guči bio „glavno mesto širenja virusa svinjskog gripa“ i da u vreme te manifestacije „nije bilo organizovanog praćenja virusa, dok su slučajevi gripa na Univerzijadi i Egzitu bili praćeni i kontrolisani, što objašnjava zbog čega je najviše najteže obolelih u Moravičkom okrugu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari