Kasnimo šest do osam meseci od zacrtanog plana proizvodnje vakcine protiv gripa – kaže za Danas Branislav Lazić, direktor Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak.

Do tog zaključka došlo se na osnovu „grube“ analize, izveštaja unutrašnje kontrole, koji su sačinili Lazićevi saradnici, rukovodioci pojedinih segmenata u Institutu, a kojim je obuhvaćen period od početka projekta rekonstrukcije pogona za proizvodnju vakcine sve do današnjih dana.

– Zastoj nije nastao samo u ovoj godini, već se akumulirao u poslednjih četiri-pet godina. Sada imamo zastoj na hladnjači. U pitanju je osetljiva tehnologija, a nije dozvoljeno odstupanje ni za jedan stepen plus-minus. Trenutno se ta specijalna hladnjača „niveliše“, a zbog toga je za dve-tri nedelje odložen i dolazak komisije koja treba da je prihvati. Tako, jedno ispadanje iz termina povlači za sobom drugo – kaže Lazić.

On objašnjava da se „kašnjenje akumuliralo“ – tenderi su trajali duže, drugi su odlagani, bilo je problema sa novcem, kursnom razlikom, kasnila je isporuka neke opreme, podizvođači…

Prema Lazićevim rečima, proizvodnja vakcine u svakom segmentu mora da zadovolji najviše evropske standarde, a svaka pojedinačna faza mora da dobije atest.

– Dok se jedna faza ne završi, druga ne može da počne. Institut Torlak može da proizvede vakcinu protiv gripa već sada, koja bi upakovana u iste kutije sa inostranim, i testirana, zadovoljila sve kriterijume. Međutim, Evropa više nije zadovoljna samo završnim produktom, već zahteva da celokupni proces proizvodnje bude kontrolisan u skladu sa GMP standardima – naglašava Lazić. Reč je, kako kaže, o „pionirskom poslu“, a domaća vakcina biće napravljena prema GMP standardu koji se priznaje u Evropi i svetu.

Bez obzira na kašnjenje u proizvodnji domaćeg cepiva, za stanovništvo u Srbiji biće nabavljeno više oko 370.000 uvozne sezonske vakcine, sa otvorenom klauzulom da se ta količina može povećati.

Planovi

Na pitanje o planovima za naredni period, Branislav Lazić ukazuje da Torlak mora da pretrpi ozbiljnu reorganizaciju.

– Postoji deo proizvodnje koji je od strateškog značaja za državu, a to će definisati Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije, zajedno sa Institutom Torlak. U drugom segmentu, biće razmatrana mogućnost strateškog partnerstva, bilo po pojedinim proizvodnim linijama ili generalno. Sigurno je da će neki delovi biti ugašeni, bilo zbog drugačijih zahteva tržišta ili nerentabilnosti – istakao je Lazić i dodao da će Torlak uložiti maksimalni napor kako bismo za narednu sezonu, naredne godine, imali domaću vakcinu protiv gripa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari