Predstavnici Islamske zajednice (IZ) u Srbiji u subotu su ceo dan ograđivali parcelu u novopazarskom naselju Hadžet, za koju tvrde da je vakufska imovina. Žičana ograda postavljena je uz samu stambenu zgradu i novoizgrađeni dečiji vrtić u tom naselju.


Stanari tvrde da su izvođači radova na zgradi postavili kamere za video-nadzor bez pitanja, a u toku noći ograđeni prostor je obezbeđivalo nekoliko ljudi. Izgradnja dečijeg vrtića prošle godine izazvala je sukobe između policije i pristalica IZ u Srbiji na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić. IZ u Srbiji je tada saopštila da su njene pristalice krenule da brane vakufsku imovinu „koju im oduzima lokalna vlast“. Ove godine na tom prostoru održana je molitva za streljane Bošnjake posle Drugog svetskog rata, koju su organizatori nazvali Dan šehida Hadžeta. Tada je muftija Zukorlić poručio da je njihova odluka da brane vakufsku imovinu i da će je „braniti sve odlučnije“, a kada je u pitanju zgrada dečijeg vrtića, koja se gradi republičkim sredstvina, naglasio je da se „oni ne zavaravaju za onu zgradu tamo, koju su napravili na nasilju i krvi, da će im ostati. Neće im ostati, to je naše“.

Lokacija na kojoj se završava dečiji vrtić je nekada bila vakufska imovina i sve do 1982. vodila se kao neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište. Tadašnja Skupština opštine donela je odluku o izuzimanju tog zemljišta za izgradnju sportskih terena. Na usmenoj javnoj raspravi sa predstavniko IZ Hajrom Tutićem, sadašnjim predsednikom Sabora IZ u Srbiji, postignut je dogovor 18. juna 1982. da se zemljište od 11.435 kvadratnih metara, čiji je raniji korisnik bio vakuf „Nearif“ izuzme uz novčanu nadoknadu. U zapisniku je ostalo navedeno da je predstavnik IZ Tutić izjavio da se ne protivi izuzimanju zemljišta. Sporazum je postignut na 754.710 tadašnjih dinara ili 66 dinara po metru kvadratnom. Tri meseca ranije isti predstavnik IZ je sa tadašnjim opštinskim vlastima postigao dogovor i o zemljištu vakufa „Hadžihurem“ u naselju Poila. Za 9.085 kvadratnih metara novopazarska opština je platila 599.610 dinara.

Na toj lokaciji je pre skoro dve i po decenije počela izgradnja dečijeg vrtića, ali zbog nedostatka novca nije završeno. No i taj prostor je IZ u Srbiji, pre nekoliko godina, uzela pod svoje, sa istim obrazloženjem da je vakufska imovina. Pre nekoliko godina, kada je ovde dovedena u pitanje izgradnja Medicinske škole u krugu Zdravstvenog centra, IZ je, opet reagovala, tvrdeći da je i to vakufska imovina, i ispod novopazarske Bolnice postavljena je ograda usred kruga Zdravstvenog centra. Zgrada u kojoj sada radi Fakultet za islamske studije (FIS) još je pod sudskim sporom. Zgradu je IZ, na osnovu odredaba Zakona o vraćanju imovine verskim zajednicama, uzela od TP „Uniprom“ kada je privatizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari