Suspendovana načelnica važne Službe u niškom zatvoru i bivša uzbunjivačica 1KPZ Niš: Foto FoNet/MUP Srbije

Načelnica Službe za obuku i upošljavanje Kazneno popravnog zavoda Niš Valentina Krstić, inače bivša uzbunjivačica i antikorupcijska aktivistkinja, suspendovana je jer je „nanela štetu ugledu“ Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, time što je kritikovala zapošljavanje u KPZ-u Saše Stoiljkovića, poznatog između ostalog po tome što je javno govorio da je koristio funkciju u Sekretarijatu za poljoprivredu kako bi pred izbore dobio kapilarne glasove za SNS od korisnika gradskih subvencija.

Krstić je bila suspendovana i pre deset godina, nakon ukazivanja na niz nepravilnosti u niškom KPZ- u, ali je vraćena na posao posle oštre reakcije tela i organizacija za borbu protiv korupcije.

U aktuelnom rešenju o suspenziji, od 11. jula ove godine, navodi se da se protiv nje pokreće disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da se u svojoj kancelariji, na prvom sastanku sa Stoiljkovićem, koji je zaposlen na mestu njenog zamenika, ponašala “nedolično, nasilnički i uvredljivo prema rukovodiocu, saradnicima ili strankama” i “na način koji šteti ugledu Uprave”, što su po Zakonu o izvrđenju krivičnih sankcija teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je izveštaj o ovom slučaju, koji je “narušio instuticionalni integritet” KPZ-a, krajem prošle sedmice dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Savetu za borbu protiv korupcije, Državnoj revizorskoj instituciji, Republičkom javnom tužilaštvu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Skupštini grada Niša, OEBS-u i EU delegaciji u Srbiji, pozivajući ih da reaguju u okvirima svojih nadležnosti.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je, pak, izrazila sumnju u uzbunjivački kredibilitet načelnice Krstić i njene motive zbog kojih je “krajnje neprijateljski dočekala kolegu”, koji, kako je navela, ispunjava sve zakonske uslove za rad u KPZ-u, a nije osuđivan, protiv njega se ne vodi krivični postupak i nema bezbednosnih smetnji.

Suspendovana načelnica važne Službe u niškom zatvoru i bivša uzbunjivačica 2
Saša Stoiljković: Foto Jugmedia

Prema rešenju o suspenziji, Krstić je kod Stoiljkovića, inače preuzetog iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, na sastanku 3. jula “stvorila utisak da je višak i da će učiniti sve da ga otera”, umesto da “imenovanom poželi dobrodošlicu prilikom stupanja na rad” i predstavi ga ostalim zaposlenima “sa uvažavanjem, na ljubazan, profesionalni, organizaciono kulturan i socijalno prihvatljiv način, poštujući pravila o ličnim ponašajnim kompetencijama”.

U rešenju se dodaje da je Stoiljković “zaključio da nikada u toku svoje karijere nije doživeo takav neprijateljski doček na novo radno mesto”.

Suspendovana načelnica je, kako se precizira, tada kazala da je “upoznata sa nizom prijava koje je protiv Stoiljkovića dobijala u periodu od 2013. do 2019. godine, pa će ih sve dostaviti tamo gde treba”, kao i da je došao na rad “u najnezgodnije vreme, jer će u naredne dve nedelje ona pokrenuti kampanju protiv nekih ljudi”.

Rekla je da se danas u ovom Zavodu svi zapošljavaju “preko veze” i da se “primaju svakakvi”.

“Aludirala” je, tvrdi se, na nezakonitost rada “nekih ljudi” u KPZ, kao i na svoju ulogu u hapšenju prethodnog upravnika te ustanove Dejana Panića i smeni bivše ministarke.

Takođe je, dodaje se, “neovlašćeno dozvolila sebi da ocenjuje sposobnost za rad” sadašnjeg upravnika KPZ Cvijetina Đorđića.

Suspendovana načelnica važne Službe u niškom zatvoru i bivša uzbunjivačica 3
Valentina Krstić: Foto Youtube

“Laž da je načelnica Krstić suspendovana jer je kao uzbunjivačica odlučila da prijavi navodne nepravilnosti u radu ovog zavoda. Pozivamo je da sa nadležnim državnim organima podeli informacije koje ima o navodnim zloupotrebama za koje je naprasno saznala, pošto je više od deset godina provela na visoko pozicioniranom mestu u KPZ Niš, a to nije učinila”, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Danas.

Oni su kazali da Zakon o državnim službenicima propisuje da je državni službenik dužan da „pisanim putem obavesti neposredno pretpostavljenog ili rukovodioca ako u vezi sa obavljanjem poslova na svom radnom mestu dođe do saznanja da je izvršena korupcija od strane funkcionera ili državnog službenika u državnom organu“,

U Upravi su naglasili da načelnica Krstić nema status uzbunjivača jer po Zakonu o zaštiti uzbunjivača nije pokrenula postupak ni unutrašnjeg ni spoljašnjeg uzbunjivanja, uz podsećanje da od 2017. nije članica ni niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), samostalnog i nezavisnog gradskog tela, koje je inače postalo model za organizaciju i rad svih takvih tela u Srbiji.

Koliko je Upravi poznato, Krstić je dok je bila uzbunjivačica i antikorupcijska aktivistkinja, kako su kazali, “podnela samo jednu prijavu zbog navodne nezakonitosti u KPZ, koju je Osnovno javno tužilaštvo odbacilo”.

Prema navodima Uprave, „ne postoje nikakvi skriveni razlozi za preuzimanje Stoiljkovića, osim da se postigne još veća efikasnost rada Službe za obuku i upošljavanje, a zaposleni u toj službi rasterete“.

Uprava „nema saznanja“ da je Stoiljković, pre preuzimanja na rad u KPZ, kršio Zakon o sprečavanju korupcije i niški Etički kodeks o ponašanju funkcionera lokalne samouprave, kako su ocenili antikorupcijski stručnjaci, i to tako što je, kako je pre dve godine sam kazao, kao načelnik Sekretarijata za poljoprivredu, pred izbore 2016. i 2020, a po nalogu SNS, sakupljao kapilarne glasove za tu stranku u 67 niških sela, i to pretežno od korisnika subvencija tog Sekretarijata.

Ona “nema saznanja” ni da je kao funkcioner „punio autobuse“ za mitinge te stranke, kako je sam govorio.

Stoiljković je tada optužio gradonačelnicu Draganu Sotirovski (SNS) da, uz podršku bliskih saradnika, smenjuje i otpušta „kadrove“ bivšeg gradonačelnika Darka Bulatovića (SNS) u gradskim upravama i opštinama.

Suspendovana načelnica važne Službe u niškom zatvoru i bivša uzbunjivačica 4
Ružica Đorđević: Foto Grad Niš

Negirao je da spada u tu grupu, ali su ga, rekao je, ipak- premestili, uzeli mu zvanje, smanjili platu za 16.000 dinara i mobingovali.

Pred Upravnim sudom je pokrenuo postupak jer u okviru nove reorganizacije nije raspoređen u skladu sa zvanjem koje ima.

Osnovnom sudu je tužio Ružicu Đorđević, v.d. načelnice Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, kojoj je nakon reorganizacije pripala poljoprivreda, zbog zlostavljanja na radu, tvrdeći da ga je “omalovažavala, govorila mu da je nesposoban i da nema autoriteta i optuživala za nešto sa čim on nema veze”.

Međutim, upravo je v. d. načelnice Đorđević, 29. maja ove godine, zajedno sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanom Carevićem, potpisala sporazum o preuzimanju Stoiljkovića u KPZ Niš.

Predlog za preuzimanje podneo je upravnik niškog KPZ Đorđić, iznoseći niz pozitivnih ocena o Stoiljkovićevom dotadašnjem profesionalnom radu i iskustvu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i i v. d. načelnice Đorđević nisu odgovorili na pitanje Danasa o ovim okolnostima, te epilogu tih sudskih postupaka.

Prema oceni Zorana Gavrilovića iz BIRODI-ja, ovakva situacija jasno sugeriše da je reč o “namirivanju” Stoiljkovića, koji je po sopstvenom priznanju u medijima, činio neetična i nezakonita dela, sa ciljem promocije SNS-a i postizanja što boljih izbornih rezultata na lokalnim i republičkim izborima u Nišu 2016. i 2020. godine.

zoran gavrilović foto medija centar
Zoran Gavrilović: Foto Medija centar

“Čin zapošljavanja Saše Stoiljkovića stvara hipotezu koja glasi: ‘nevidljiva ruka’ vladajuće partije je uticala da se njen član, Saša Stoiljković, zapošavanjem u KPZ-u Niš namiri, odnosno smiri. Tako je KPZ Niš pretvoren u mesto za prihvatanje nezadovoljnih partijskih kadrova čiji je profesionalni integritet rizik po institucionalni integritet samog zavoda i njegovu ključnu funkciju, a to je resocijalizacija osuđenih lica. Ovo je primer zarobljavanja javne institucije od strane vladajuće partije, kao i odmazde prema onima koji se protiv toga bore, umesto da budu zaštićeni i društveno promovisani kao jedan od najvažnijih instrumenata borbe za integritet, a protiv korupcije”, kazao je Gavrilović za Danas.

On je u izveštaju naveo da je rešenje o suspenziji načelnice Krstić doneto na osnovu izjava prisutnih na sastanku, Vladana Ilića i Violete Petrović, koji “treba da budu primljeni u stalni radni odnos”, kao i izjave Vesne Mladenović, koja tada “nije bila prisutna”.

Krstić je na sastanku, uz iznete kritike povodom preuzimanja, novom kolegi Stoiljkoviću naglasila da će imati njenu kompletnu podršku i pomoć u radu sve dok se eventualno ne dokaže njegova odgovornost povodom informacija koje ima, precizira se.

Istovremeno, upoznala ga je sa osnovnim pravilima i zahtevima radnog mesta, usmeno ga ovlastila da za početak rukovodi odsekom poljoprivredne proizvodnje, obezbedila mu vozilo i lično ga odvela na ekonomiju Medoševac, dodaje se.

U izveštaju se podseća i da je Krstić pre dolaska Stoiljkovića obavestila zamenicu upravnika KPZ-a Jasminu Mirović o saznanjima koja ima po pitanju njegove profesionalne biografije.

Na dan kada je Stoiljković došao u KPZ zatražila je takođe razgovor sa upravnikom Đorđićem, ali ju je on primio nakon što je suspendovana.

Tražila je 30. juna i susret sa direktorom Uprave Carevićem, kako bi razgovarali o situaciji u niškom KPZ-u i primećenim nepravilnostima, ali ju je i on primio nakon suspenzije, 20. jula.

Gavrilović je podsetio da je načelnica Krstić kao uzbunjivačica, koja je taj status dobila od Agencije za borbu protiv korupcije, suspendovana i u februaru 2013, nakon što je ukazala na nezakonito priključenje zakupaca bazena na vodomere i strujomere KPZ-a, višegodišnje fiktivne izveštaje o 150 tona lima kojeg realno nije bilo, kupovinu polovne opreme za osuđeničku kuhinju na tenderu koja je predstavljena kao nova, nezakonito korišćenje stanova koje je Ministarstvo pravde ustupilo KPZ-u od strane privatnih lica, zloupotrebu energenata, utrošak goriva koji je pravdan lažnom kilometražom, i slično.

Neki od ovih slučajeva su dobili sudski epilog, bilo je pojedinačnih disciplinskih kažnjavanja, neke interne procedure su promenjene, ali je bilo i “ćutnje” ili sudske zastare.

Pokušaj njenog suspendovanja sprečen je nakon reakcije niškog Centra za ljudska prava, BIRODI-a, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, Agencije za borbu protiv korupcije i Misije OEBS-a u Srbiji.

Posle sastanka predstavnika regulatornih tela sa tadašnjim ministrom pravde Nikolom Selakovićem, vraćena je na posao.

Valentina Krstić je, inače, bila prva koordinatorka niškog LAF-a.

Bila je i jedna od tri uzbunjivača čiji su slučajevi deo filma “Medalja glasnih”, snimljenog u okviru promocije uzbunjivanja na zapadnom Balkanu, koju je koodinirala Regionalna antikorpcijska inicijativa, čiji je Srbija član preko Ministarstva pravde.

Načelnica Krstić odbila da da izjavu jer nema odobrenje

Načelnica Krstić nije želela da govori za Danas jer, kako je kazala, nema odobrenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se obrati medijima.

Ni Danas nije dobio odobrenje Uprave da razgovara sa njom, upravnikom KPZ-a i Stoiljkovićem, jer je “disciplinski postupak u toku”.

Šta sve treba uraditi u ovom slučaju?

BIRODI je u izveštaju izneo niz preporuka za reagovanje institucija koje čine “gnezdo integriteta” KPZ-a Niš.

Od nadležnog tužilaštva se očekuje da povede istragu o zakonitosti postupanja Sekretarijata za poljoprivredu Grada Niša, koji je kasnije postao Uprava, za period od 2014. do 2021. godine, piše u izveštaju.

Od DRI se očekuje da sprovede vanrednu kontrolu rada tog Sekretarijata, odnosno Uprave za taj period, a od nadležnih inspekcija to isto, u okviru njihovih nadležnosti.

“Agencija za sprečavanje korupcije neodložno treba da formira predmet ‘SNS Niš’ i utvrdi da li je došlo do kršenja člana 50. Zakona o sprečavanju korupcije u periodu do 2016. do 2020. godine, imajući u vidu izjave Saše Stoiljkovića. Ona bi takođe trebalo da utvrdi da li je da li je Stoiljković u vreme kada je bio načelnik Sekretarijata, odnosno Uprave za poljoprivredu bio još na nekoj funkciji. Trebalo bi da utvrdi i da li je Ružica Đorđević bila u sukobu interesa kada je ispred Grada Niša potpisala Sporazum o preuzimanju Saše Stoiljkovića sa Upravom za izvršavanje krivičnih sankcija.Takođe treba da utvrdi i efektivnost Plana integriteta KPZ-a”, navodi se u izveštaju.

BIRODI preporučuje i da Skupština Grada Niša utvrdi odgovornost gradonačelnice Dragane Sotirovski zbog toga što Grad Niš nema lokalnio antikorupcijsko telo, čije delovanje bi sprečilo pojave na koje Stoiljković ukazuje.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija treba da preispita odluku o opstanku na funkciji upravnika KPZ-a Đorđića.

“Činjenica da Cvijetin Đorđić radi još na dva fakulteta i obavlja funkciju upravnika Kazneno popravnog zavoda Niš može da utiče na kvalitet obavljanja funkcije upravnika”, dodaje se u izveštaju.

Upravnik KPZ-a: Stoiljković je u najboljim životnim i radnim godinama, sa puno iskustva u oblasti poljoprivrede

U predlogu za preuzimanje Stoiljkovića koji je upravnik KPZ Niš Đorđić dostavio Upravi za izvršenje krivičnih sankcija navodi se da je Stoiljković “u najboljim životnim i radnim godinama, sa puno iskustva u organizaciji poljoprivredne proizvodnje Grada Niša i uopšte”, te da bi “kao diplomirani ekonomista dao novi kvalitet radu i organizaciji Službe za obuku i upošljavanje”.

Stoiljković je, navodi se, kao rukovodilac u lokalnoj samoupravi intenzivno sarađivao sa KPZ Niš “po pitanjima raznih savetodavnih aktivnosti i međusobne koordinacije i saradnje u oblasti poljoprivredne delatnosti”, a upoznat je sa karakteristikama poljoprivredne delatnosti Zavoda.

“Razlog preuzimanja je nedostatak kadrova i otežani uslovi rada u segmentu poljoprivredne delatnosti, pa samim tim i veliki napor koji trpi načelnica Službe za obuku i upošljavanje, budući da sama organizuje sve poslove kako u metalskoj, drvoptrerađivačkoj, konfekcijskoj, štamparskoj i drugim oblicima industrijske proizvodnje, tako i u poljoprivrednoj proizvodnji čiji je značaj neprocenjiv za ostvarivanje i zaštitu prava lica lišenih slobode u zavodu”, piše u predlogu Đorđića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari