Valjevci od 1. decembra besplatno dobijaju priključak na gradsku toplanu 1Foto: toplanava.rs

Od 1. decembra Valjevci će besplatno dobijati priključak na gradsku toplanu, odlučio je gradski parlament na svojoj poslednjoj sednici.

Odluka o dopuni metodologije za utvrdjivanje troškova priključka grejnih instalacija objekata tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja, kako je ova odluka naslovljena, važiće naredne dve godine, a inicijativa je potekla iz JKP “Toplana Valjevo”, prenosi portal N1.

Cilj odluke je povećanje broja korisnika sistema daljinskog grejanja i smanjenje aerozagađenja, koje je gorući problem u Valjevu već duži niz godina.

Direktor JKP “Toplana Valjevo” Janko Gagić kaže da je prema metodologiji za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija, koja je doneta 2011. godine, a nakon toga izmenjena 2019, troškove priključenja dužan bio da plati investitor objekta, odnosno vlasnik stana ili, poslovnog prostora, koji se prvi put priključuje na sistem daljinskog grejanja. Ta metodologija je u početku imala o,9 odsto od prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, a 2019. je to izmenjeno na 0,45 odsto od prosečne zarade po zaposlenom.

“Već živi ta mera o dodeli besplatnih podstanica investitorima, i sad kad pogledamo ovu novu odluku o dodeli besplatnih priključaka, bukvalno nijedan investitor, bar onaj koji može da se priključi na “Toplanu”, tamo gde je sistem daljinskog grejanja prošao, ne bi više trebalo da ima ijedan razlog da se ne priključi na sistem daljinskog grejanja. Jer, situacija je da i sad imamo nekoliko zgrada koje se nalaze odmah pored vrelovoda, a ne priključuju se na sistem daljinskog grejanja. Očekujem saradnju i Gradske uprave, posebno Odeljenja za urbanizam da se poštuju odredbe Zakona o planiranju izgradnji koji obavezuju investitore da svuda gde postoji mogućnost za priključenje to i iskoriste”, istakao je Gagić.

Odluka o davanju besplatnih priključaka na gradsku “Toplanu” za gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića je dobra odluka. Istakao je da su to sve mali koraci, ali veliki pomak u rešavanju ogromnog problema aerozagađenja u našem gradu.

Gradonačelnik je naglasio da će problem aerozagadjenja biti rešena kada se okončaju radovi na izgradnji gasovoda ka Valjevu, koji su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari