Valjevo među pet najzagađenijih gradova u Srbiji 1Foto: Đorđe Đoković

Najzagađeniji vazdug u 2022. godini u Srbiji imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice, izjavila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, prenose beogradski mediji, piše portal Kolubarske.rs.

Prema njenim rečima ovih pet gradova su izdvojeni kao prioritet i targetirani su u Strateškom dokumentu za zaštitu vazduha koji je donet u novembru prošle godine.

– Pored tih pet, prioritet smo proširili na još toliko, tako da imamo ukupno 10 najzagađenijih ka kojima ćemo se usmeriti i po pitanju projekata i aktivnosti svih ministarstava, a u koordinaciji Radne grupe za sistemsko rešavanje problema kvaliteta vazduha kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić, rekla je ministarka.

U nedeljnom izveštaju Udruženja građana „Lokalni odgovor” o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu navedeno je da je po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na sajtu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari