Valjevo: Velike gužve u kovid ambulanti 1Foto: Shutterstock

U kovid ambulanti Doma zdravlja u Valjevu u prethodna dva dana pregledano je više stotina pacijenta koji su zatražili pomoć lekara zbog sumnje da su zaraženi korona virusom.

Prema podacima iz kovid ambulante Doma zdravlja u utorak, 4. januara, bilo je 417 pregleda, od toga prvih pregleda 232, a pozitivnih pacijenata je bilo 44. Tako veliki broj pregleda, preko 400, nije zabeležen od sredine novembra prošle godine, objavio je portal Kolubarske.rs.

Poslednjih dana prošle godine u Valjevu je dnevno registrovano 20-tak pozitivnih na koronavirus, 2. januara novozaraženih je bilo osam, sledećeg dana taj broj se povećao na 32, da bi 4. januara broj zaraženih bio dvostruko veći nego poslednjih dana prošle godine.

Lekari kažu da su simptomi kod mlađih pacijenata uglavnom glavobolja, zapušen nos i gušobolja s blago povećanom temperaturom te da u ovom talasu nema mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Pored obolelih od kovida-19, na pregled se javljaju i pacijenti s povišenom temperaturom koja dostiže i do 40 stepeni Celzijusovih, ali su antigenski negativni. Prema rečima lekara najverovatnije je u pitanju grip, pošto trenutno paralelno vladaju i korona i virus gripa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 4. januara u Valjevu je preminulo još pet osoba, u Osečini još jedna tako da su u Kolubarskom okrugu ukupno preminule 852 osobe, od toga u Valjevu 454.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari