Nepoznati vandali su krajem prošle sedmice tri puta oštetili i oskrnavili spomen-park Bubanj na kojem je u toku intenzivno renoviranje kako bi se stvorili uslovi za održavanje nezvaničnog programa 46. Filmskih susreta, saopštio je juče Igor Novaković, predsednik saveta Filmskih susreta i niške gradske opštine Palilula, na čijoj je teritoriji ovaj kompleks.


Prema njegovim rečima, vandali su u noći između četvrtka i petka polomili betonske blokove za atmosfersku kanalizaciju, a kada su ih radnici ponovo postavili, opet su ih razbili u noći između petka i subote. Prilikom obilaska radova prošlog vikenda, ustanovljeno je da huligani nisu dirali te betonske blokove, ali su polomili „sve ostalo“, pa i Kapelu. Oskrnavili su i spomenik „Tri pesnice“ na kojem su ispisali grafite mržnje, među kojima su i poruke „Smrt komunistima“ i „Smrt demokratskom teroru“.

– Nastojimo da okončamo sređivanje prilaznih puteva, parkinga, objekata za osveženje, mokrih čvorova i elektroinstalacija za filmske projekcije, kako bi se bar deo projekcija sa Filmskih susreta održao ovde. Sada je potpuno neizvesno da li ćemo u tome uspeti. Takođe, veoma brine činjenica da huligani sve češće skrnave ovaj spomen-park, koji još nije zaštićen čuvarskom službom ili video nadzorom, a pri tom ostaju neotkriveni – kaže Novaković za Danas.

On dodaje da još nisu otkriveni vandali koji su maja ove godine na spomeniku „Tri pesnice“ ispisali profašističke grafite, zbog kojih je opština Palilula podnela krivične prijave protiv NN izvršilaca. Opština je pre više meseci podnela zahtev Gradskom veću Niša u kojem predlaže uvođenje čuvarske službe na Bubnju, što bi bilo najbolje rešenje, jer „i video-nadzor može da se uništi“. Na brdu Bubanj su, inače, fašisti streljali više od 10.000 Srba, Roma i Jevreja, uglavnom iz Niša i sa juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari