Vanredna akcija hvatanja pasa lutalica u Novom Pazaru 1Ilustracija Foto: Bujanovačke

Ovog vikenda u Novom Pazaru je vanredna akcija hvatanja napuštenih i pasa lutalica na gradskom i seoskom području, koji je više od dceniju nerešiv problem.

Na ulicama, u svim delovima grada, ponovo su se pojavili čopori pasa lutalica, koji sve učestalije napadaju prolaznike.

Alarm je, konačno, uključen pre nekoliko dana. Ispred jedne gradske osnovne škole, čopor pasa je jurio dečaka, kojeg je spasio slučajni prolaznik.

Snimak tog događaja prvo se pojavio na društvenim mrežama, a onda i na lokalnim portalima. Pojavili su se brojni komentari građana, ali i sve jasnije postavljanje pitanja odgovornima u lokalnoj samoupravi, još koliko treba da bude napada na ljudske živote da bi počelo rešavanje tog problema.

Novopazarsko JKP „Gradska čistoća“ i preduzeće „Avenija MB“, iz Vrnjačke Banje, od četvrtka sprovode redovnu i vanrednu akciju hvatanja pasa lutalica.

Sa gradskih ulica i iz sela, prethodna dva dana, sklonjeno je 28 pasa i na dalje zbrinjavanje odvedeni su u prihvatilište kod Vrnjačke Banje.

Redovna se, ovog vikenda, pretvorila u vanrednu akciju, „koja će trajati dok poslednji pas ne bude uklonjen sa ulice“.

-Sa firmom „Avenija MB“ imamo dugogodišnju saradnju i njeni predstavnici redovno sprovode akcije hvatanja pasa lutalica. Ove godine ugovor koji smo potpisali vredan je 6 miliona dinara. To preduzeće se obavezalo da dva puta nedeljno dolazi da hvata pse lutalice sa naših ulica i zbrinjava ih u svom azilu. Ovog puta, moraju da sprovedu vanrednu akciju – objašnjava za Danas, Faruk Suljević, direktor novopazarske „Gradske čistoće“.

Firma „Avenija MB“, više od deceniju, svake godine dobija posao milionske vrednosti u ovom kraju. Prošle godine cena je bila 14 hiljada dinara po uhvaćenom psu.

Na drugoj strani, iz budžeta grada izdvajaju se milionski iznosi, na osnovu sudskih presuda i odluka nadležne komisje, za obeštećenje građanima zbog povreda od ujeda pasa lutalica.

Problem bi bio sigurno rešiviji kada bi Novi Pazar imao Azil za pse lutalice.

Izgradnja tog prostora počela je, u selu Čašić Dolac, pre pet godine. Prva faza izgradnje završena je, relativno, brzo i koštala je 11,6 miliona dinara, koje su obezbedili gradska uprava i nadležna ministarstva.

Na početak druge faze čekalo se nekoliko godina sa nekoliko neuspešnih tendera. Tek, u novembru prošle godine, posao je dobila novopazarska kompanija „DS iskop graadnja“.

Tada je saopšteno da će u nastavak izgradnje biti uloženo 28,6 miliona dinara, od kojih je iz republičkog budžeta obezbeđeno 13,5 miliona dinara, još u junu prošle godine, a ostalo je obaveza lokalne samouprave.

Rok za završetak poslova bio je pet mesec. Za to vreme trebalo je da budu završene izgradnje štenara i upravne zgrade, postavljanje telefinskih, električnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, video nadzora, ograde i protivprovalnog sistema.

Posao nije završen, ali iz gradske uprave tvrde da jeste i da su ostali još samo dalekovod i trafostanica da bi objekat bio priključen na elektro mrežu.

U saopštenju se navodi da se „paralelno završava pravna procedura za formiranje nove radne jedinice u sklopu našeg Javnog komunalnog preduzeća, koje će voditi sam azil. Uskoro će biti raspisan i oglas za prijem radnika u novoformiranu radnu jedinicu”.

Lokalna samouprava je pozvala veterinare iz ovog grada da se uključe u ovu veliku akciju hvatanja pasa lutalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari