Vanredna situacija proglašena u Aleksincu zbog havarije vodovoda 1Foto: pixabay/ JonasKIM

Krizni štab Opštine Aleksinac je danas proglasio vanrednu situaciju zbog nestašice vode koja traje od subote zbog havarije na magistralnom cevovodu koji fabriku vode snabdeva vodom iz Bovanskog jezera.

Bez vode je od subote 11.000 domaćinstava, odnosno oko 30.000 ljudi.

Predsednik Opštine Dalibor Radičević je rekao da su vanrednu situaciju proglasili da bi pojednostavili preduzimanje neophodnih mera za rešavanje tog problema.

U saradnji s Crvenim krstom deset kamiona-cisterni stalno dostavlja vodu građanima, naveo je Radičević.

Prioritet je snabdevanje bolnica, Gerontološkog centra i drugih važnih ustanova.

„Apelovali smo da se skrati radno vreme i smanji broj radnika dok ovo stanje traje kako bi se sprečilo izbijanje zaraze jer je grad već 48 sati bez vode“, rekao je Radičević.

Rekao je da se radi na otklanjanju kvara, ali da „ne može da licitira s datumom“ kada će se obnoviti vodosnabdevanje grada.

Magistralni cevovod koji snabdeva vodom aleksinačku opštinu napukao je u selu Subotinac u subotu, 3. avgusta oko devet časova.

Radičević je rekao da su radnici Vodovoda pokušali da problem reše postavljanjem spojnice, ali to sinoć nije uspelo, te je magistralni cevovod ponovo zatvoren, a potrebnog dela za spajanje cevi nema na lageru.

„Konusna spojnica je naručena, ali je rok isporuke malo duži. Radnici vodovoda pokušaće da u toku dana pukotinu ponovo zatvore spojnicom koju imaju kako bi obezbedili normalno vodosnabdevanje dok kvar ne bude trajno rešen“, kazao je Radičević.

Rekao je da je najkritičnije u Aleksincu, naselju Aleksinački rudnici i selu Žitkovcu, dok sela imaju alternativu  – bunare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari