Kaleidoskop kultureFoto: Maja Tomic / Shutterstock.com

Grad Novi Sad transparentno, javno i nedvosmisleno komunicira sa svim relevantnim javnostima, putem resornih gradskih uprava i preduzeća, pa se tako postupa i u vezi sa pružanjem informacija o ispravnosti vode u gradskom vodovodu, a nema ingerencije nad poslovanjem niti istupanjem u javnosti Instituta za javno zdravlje Vojvodine, saopštili su iz Gradske kuće.

Institut je proglasio poslovnom tajnom rezultate analize vode, a zainteresovane kakva je bila voda od 7. do 17. avgusta kada su pronađeni valjkasti crvi, uputio da podatke potraže kod vlasnika traženih informacija, odnosno: Gradske uprava za komunalne poslove, odnosno Grada.

Pitali smo Grad da li Institut može samostalno da objavljuje rezultate analize vode ili mora da traži dozvolu od Grada, ali i da nam Gradska uprava za komunalne poslove kao vlasnik informacija, na koju Institut već upućuje, dostavi rezultate analize vode od 7. do 17. avgusta.

– Ta institucija zadužena za utvrđivanje i praćenje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Grada, pored redovnog izveštaja koji mesečno podnosi, izvršila je i potom objavila rezultate dve vanredne kontrole vode, koje su dokazale njenu ispravnost. U Zaključku redovnog izveštaja dostavljenog Gradu, Institut navodi da se s obzirom na rezultate utvrđivanja zdravstvene ispravnosti kontrolisanih uzoraka vode za piće tokom avgusta 2024. godine, može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda na teritoriji Novog Sada i naselja ne postoji pretnja po zdravlje ljudi – rekli su iz Grada.

Prema redovnom izveštaju, kao i prema dva vanredna izvešataja Instituta, kako dodaju, dokazano je da je voda u Novom Sadu u kontinuitetu „ispravna za upotrebu“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari