Austrijski vicekancelar, ministar finansija i šef Narodne stranke (ÖVP) Vilhelm Molterer u ponedeljak je bio jasan: rečima „dosta je“, saopštio je da koalicija narodnjaka i socijalista više nema smisla i da su Austriji potrebni novi izbori. Kao razlog je naveo da su socijalisti kao koalicioni partneri prestali da poštuju zajedničku bazu za saradnju i dogovoreni program vlade.

Austrijski vicekancelar, ministar finansija i šef Narodne stranke (ÖVP) Vilhelm Molterer u ponedeljak je bio jasan: rečima „dosta je“, saopštio je da koalicija narodnjaka i socijalista više nema smisla i da su Austriji potrebni novi izbori. Kao razlog je naveo da su socijalisti kao koalicioni partneri prestali da poštuju zajedničku bazu za saradnju i dogovoreni program vlade. Austriji, prema njegovim rečima, treba vlada, koja je „na jasnoj liniji“ i odgovorna. Novi izbori će najverovatnije biti 21. septembra.
Ova odluka je posledica velikih promena koje su nastale pre toga kod austrijskih socijalista. Naime, samo što je kancelar Alfred Guzenbauer ustupio sredinom juna vrh Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Verneru Fajmanu, ličnosti sa velikim političkim iskustvom, i dok se u javnosti stvorila pretpostavka o Guzenbauerovom odlasku, njih dvojica udruženi, gotovo preko noći, izazvali su ne malu pometnju u odnosima Austrije i Evropske unije.

Situacija podseća na devedesete

Austrija kao da se vratila u devedesete godine prošlog veka, kada su socijalisti i narodnjaci obrazovali jednu od ranijih koalicionih vlada. Ta vlada se tada mesecima nije sastajala, dok su ministri donosili odluke prema stavu svoje partije. Uz jednu razliku: da su tada u toj vladi sva ključna mesta pripadala ministrima iz redova SPÖ. Sada stvari stoje drugačije. U međupartijskom dogovoru postignutom posle izbora novembra 2006, ključne resore drže ličnosti iz redova Narodne stranke, dok je pobednička Socijaldemokratska stranka, osim položaja kancelara, što se ministarskih mesta tiče, na belom hlebu.

Prateći zbivanja nakon irskog „ne“ Lisabonskom ugovoru, a imajući pred sobom ne malu skepsu Austrijanaca, među kojima je broj onih koji imaju pozitivno viđenje članstva u EU sveden na samo 28 procenata, odlučili su da u visokotiražnom Kronen cajtungu postave neka pitanja oko austrijskog odnosa prema EU. Naime, upitali su se da li se ulaženje u nove sporazume kojima se menja Ugovor o udruživanju u EU i koji zadiru u ustavna pitanja može odvijati bez referenduma. Kako je odgovor mogao biti jedino „ne“, izjavili su da je lisabonska promena EU-Ugovora u Austriji moguća samo uz referendum.
Ubrzo je održan „Evropski forum Vahau“, redovni skup ličnosti iz politike, privrede, medija i kulture, koji se održava u manastiru Getvajg, na kojem su osim ličnosti iz vrha hrišćanske Narodne stranke, bili zapaženi EU-komesar i bivša ministarka spoljnih poslova Austrije, Benita Ferero-Valdner (inače član Narodne stranke) i hrvatski premijer Ivo Sanader. Uz govor o populističkom aktu socijaldemokratskih političara-koalicionih partnera koji su izjavom o referendumu „sebe doveli u dvostruki mrtvi ugao i naneli štetu ugledu Austrije u Evropi“, skup je otvorio šef Narodne stranke (ÖVP) i vicekancelar Vilhelm Molterer. Za pult je zatim stupila Ursula Plasnik, koja je našla da se sa irskim „ne“ reformi EU-ugovora, Evropa našla pred iskušenjem i da smatra da to neće dugo potrajati, ali da je duo sa vrha socijalista (SPÖ) naneo štetu ugledu Austrije u Evropi. Zatim je Benita Ferero-Valdner stvari produbila izjavom da je postiđena zbog Austrije.
Preovladava mišljenje da najuži vrh ÖVP, dolivajući ulje na vatru, pokušava da članstvu skrene pažnju sa vrele situacije u partiji, pa mu je u nameri zbijanja sopstvenih redova obračun sa socijalistima (SPÖ) u odnosu prema EU dobrodošao. Naime, stvari su u redovima Narodne stranke već izvesno vreme dospele dotle, da je ličnost koja se smatra stubom partije, šef pokrajine Donja Austrija Ervin Prel, u nekoliko navrata izrazio neslaganje sa Moltererom i njegovim timom. Takođe, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Ginter Plater je gotovo preko noći zahvalio na položaju, napustio vladu i vratio se u Tirol.
Sada na sve to, a imajući pred sobom javnost zemlje koja je sa samo 28 procenata sklona EU, udruženi Verner Fajman i Alfred Guzenbauer su ubacili u igru pitanje EU ugovora i potrebu da se za ratifikaciju obavi referendum. Dovoljno da aktuelni vrh (ÖVP) u daljim događajima ne bi imao šta da očekuje. Uz konstataciju da više ne postoje osnove za zajednički rad u vladi, saopštili su stav da se već s jeseni održe prevremeni izbori, protiv čega predsedništvo socijalista (SPÖ) nije imalo primedbu. Pri tome je rečeno da će Fajman biti kandidat za novog kancelara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari