Tajlandski premijer Abhisit Vedžadživa objavio je juče vanredno stanje u Bangkoku i dao vojsci široka ovlašćenja da povrati red na ulicama nakon višenedeljnih protesta antivladinih demonstranata.

Šef tajlandske vlade je izdao saopštenje nakon što su demonstranti upali u parlament, te su visoki vladini zvaničnici hitno evakuisani helikopterom. Pojedini zakonodavci bili su primorani da preskaču ogradu kojom je ograđen kompleks zgrada da bi pobegli. U Bangkoku već važi Unutrašnji bezbednosni akt.

Nakon proglašenja vanrednog stanja vojska ima ovlašćenje da povrati red na ulicama, dok nadležni imaju pravo da ukinu izvesne civilne slobode i zabrane javna okupljanja više od petoro ljudi. Takozvani crvenokošuljaši traže da Abhisit raspusti parlament u roku od šesnaest dana i raspiše nove izbore. On je ponudio da to učini do kraja godine. Demonstranti kampuju u Bangkoku od 12. marta i ignorišu sve zahteve da okončaju demonstracije.

Abhisit je na meti žestokih kritika zato što nije uspeo da preduzme stroge mere i okonča proteste. Pokušao je da pregovara i naredio bezbednosnim snagama da se povuku iz mogućih sukoba. U saopštenju koje su emitovale sve TV stanice on je objasnio da „trenutna situacija zahteva pažljivi manevar“. „Potrebno je da sve do detalja isplaniramo i sprovedemo u delo. Poslednje što želimo jeste da se situacija otrgne kontroli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari