Vanredno stanje ukinilo prečicu do naselja Turica 1Foto: Nenad Kovačević

Građanima Užica je zabranjeno da, u vreme kada nije policijski čas, koriste pešačku stazu kroz kanjon reke Đetinje, kojom su ranije stizali do svojih kuća, roditelja i rođaka u naselju Turica ili do centra grada.

Stanovnici tog naselja su se javili našoj redakciji i naveli da su zbog zabrane prinuđeni da pešače oklonim ulicama što je, kako ističu, tri puta duža deonica od staze koji su koristili pre vanrednog stanja.

U policiji kažu da staza ima prvenstveno rekrativnu namenu i da je, u skladu sa naredbom ministra policije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji cele zemlje, u vreme vanrednog stanja, njome zabranjeno kretanje.

Pre nekoliko godina, deo trase, kojom je nekada išla pruga uskog koloseka do Višegrada, lokalna samouprava je, uz finansijsku podršku države, uredila i napravila zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji, koja služi za šetnju pešaka i vožnju bicikala. Staza, od oko sedam kilometara, počinje na gradskoj plaži, kod starog železničkog mosta i ide kroz tunele i kanjon reke Đetinje do  Staparske banje.

Građani navode da su tim putem išli i pre nego što je staza uređena. Posebno im teško pada to što, kako navode, „policajci ne uvažavaju očiglednu činjenicu da nisu na stazi radi rekreacije, jer ne nose trenerke ili drugu sportsku opremu, već pokušavaju prečicom da stignu do naselja“.

„Ako nam to brane, onda bi zabrana trebalo da se institucionalizuje i da  odluku o tome donese lokalna civilna vlasti, a ne da nam policajac kaže da ne možemo da koristimo stazu, jer mu je tako rekao njegov načelnik. Još kaže da će „danas da opominje, a sutra će da kažnjava. To je ugrožavanje ljudskih prava i sloboda“, ogorčen je Užičanin koji koji želi anonimnost, a koji svom bliskom i bolesnim rođaku u tom naselju, nosi lekove i osnovne namirnice.

Navodeći da meštani znaju za naredbu kojom se parkovi i slične javne površine za sport i rekreaciju ne mogu koristiti u vreme vanrednog stanja, on ističe da je ta „staza decenijama pešačka, ali da je tek nedavno postala i rekreativna“.

On kaže da su „građani ogorčeni, ali da ćute jer su uplašeni i ne žele da rizikuju da ih policija hapsi i da ih sud kažnjava iznosima od 50.000 do 150.000 dinara“.

U lokalnoj vlasti i Gradskom štabu za vanredne situacije, Danasu je rečeno da taj problem  nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti MUP Srbije. Na pitanje da li je moguće da se građani tog naselja izuzmu od zabrane kretanja tom stazom, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da „to nije moguće, jer je naredbu o tome doneo MUP Srbije“.

U Policijskoj upravi Užice pozivaju se na Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, koju je doneo minstar unutrašnjih poslova.

„Zelenom, odnosno pešačko-biciklističkom stazom, koja predstavlja površinu namenjenu za rekreaciju, zabranjeno je kretanje u skladu sa tom naredbom. Građani, koji tu površinu koriste kao prečicu, mogu, tokom vanrednog stanja, do svojih kuća da dođu ulicama Šarganska i Ive Andrića“, naveli su za Danas u užičkoj policiji.

Epidemiološki rizik

„Umesto da idemo stazom kroz kanjon Đetinje i da ne sretnemo nikoga ili veoma mali broj ljudi, prinuđeni smo da pešačimo dužim putem i da srećemo mnoštvo ljudi, što je veliki epidemiološki rizik“, navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari