Varadi: Međunarodni sud pravde doneo logičnu odluku 1Foto: FoNet AP

Sakib Softić je imao ovlašćenje da zastupa Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u sporu koji je okončan 2007. godine, ali se njegovo ovlašćenje ne odnosi na zahtev za revizijom.

U tom smislu smatram logičnom odluku MSP-a da odbije zahtev za reviziju tužbe za genocid – kaže za Danas Tibor Varadi, stručnjak za međunarodno pravo i član pravnog tima Srbije tokom prvobitnog postupka koji se vodio u Hagu.

Varadi nije želeo da ulazi u razloge zbog kojih je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nastavio sa postupkom revizije, iako je, ispostavilo se, unapred bio poznat ishod sa Softićem kao agentom. Za razliku od njega, ovim pitanjem će se baviti Tužilaštvo BiH.

Kako su juče preneli banjalučki mediji, Tužilaštvo BiH će formirati predmet kako bi ispitali navode o postupanju Softića kao agenta BiH, iako je, prema pismu iz MSP-a, još prošle godine znao da neće imati ovlašćenje za podnošenje revizije.

Prema saopštenju koje je na sajtu MSP-a objavio predsednik ovog suda Roni Ejbraham, Međunarodni sud pravde u Hagu je u maju prošle godine obavestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom.

„Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informisao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007“, precizirao je predsednik Međunarodnog suda pravde.

U reakciji na odluku suda, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH je kritikovao MSP, navodeći da je ignorisao vlastiti statut.

– Sud se u svojoj odluci nigde nije pozvao na statut i pravila jer ne postoji nijedna odredba u statutu ili pravilima prema kojoj je neophodno ponovno imenovanje agenta čije ranije imenovanje je i dalje na snazi, niti postoji ijedna odredba u statutu ili pravilima suda prema kojoj je neophodna nova odluka nadležnog organa države da traži reviziju presude, rekao je Izetbegović za portal Kliks.ba.

Podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je pre dva dana zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije.

„Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva BiH, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela u ime Bosne i Hercegovine kao države u pogledu zahteva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)“, navodi se u pismu koje je MSP poslao članovima Predsedništva BiH.

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena agentom Sakibom Softićem je 23. februara predala zahtev za reviziju presude BiH protiv Srbije. Međunarodni sud pravde je 2007. godine presudio da Srbija nije odgovorna za genocid koji su snage Republike Srpske počinile u Srebrenici. Rok za podnošenje zahteva za reviziju je istekao 27. februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari