Reprezentacija Portugala upisala je prve bodove na Evropskom prvenstvu, jer je u drugom kolu B grupe savladala Dansku sa 3:2 (2:1). Gol odluke postigao je rezervista Varela u 87. minutu, samo tri minuta pošto je zamenio Meireleša, i tako se iskupio za nerealizovanu odličnu priliku na premijeri protiv Nemačke.

Portugalci su i ranije mogli da obezbede sva tri boda, ali se najplaćeniji učesnik EP Kristijano Ronaldo u dva navrata pošteno obrukao. Najpre je traljavo šutirao kada je sa leve strane probao da ugrozi Andersena (50. minut), a šansu utakmice propustio je u situaciji „jedan na jedan“ sa danskim golmanom (78) pošto je loptu poslao daleko od leve stative.

Zbog poraza od Nemaca u prvom kolu, Portugalci su krenuli ofanzivno. Nametnuli su svoj ritam i strpljivo gradili akcije na polovini rivala. Odbrana Danaca prvi put je kapitulirala posle kornera koji je izveo Mutinjo, a Pepe sa prve stative glavom poslao loptu u mrežu (24). Kada je 12 minuta kasnije Helder Postiga iskoristio dodavanje Nanija, činilo je da se Danci približavaju katastrofi. Ipak, najbolja akcija u prvom delu bila je delo Skandinavaca. Kron-Deli, junak pobede nad Holanđanima u prvom kolu, glavom je pronašao usamljenog Niklasa Bendtnera na drugoj stativi kome je ostao lakši deo zadatka. Danci su i u nastavku bili bolji rival, a najbliži izjednačenju bili su posle snažnog udarca Kvista (62), ali je lopta otišla tik pored gola. Portugalci su pretili iz kontranapada preko indisponiranog Ronalda, pa je izjednačenje usledilo u 80. minutu. Ponovo je Bendtner odlično reagovao glavom, ovog puta posle centaršuta Jakobsena pa je delovalo da će Danci nastaviti sa serijom iznenađenja. Međutim, Varela je iz drugog pokušaja odlično zahvatio loptu i „zakuvao“ situaciju na tabeli.

Danska – Portugal 2:3 (1:2)

Bendtner 41, 80 – Pepe 24, Postiga 36, Varela 87.

Stadion: Arena, Lavov. Gledalaca: 31.840. Sudija: Krejg Tomson (Škotska). Žuti kartoni: Poulsen, Jakobsen (Danska), Meireleš, Ronaldo (Portugal).

Danska: Andersen, Jakobsen, Kjer, Ager, Poulsen, Zimling (od 16. J. Poulsen), Kvist, Eriksen, Romedal (od 60. Mikelsen), Kron-Deli (od 90. Šene), Bendtner.

Portugal: Patrisio, Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao, Veloso, Mutinjo, Meireleš (od 84. Varela), Nani (od 89. Rolando), Ronaldo, Postiga (od 64. Oliveira).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari