Novi varšavski mitropolit, nadbiskup Stanjislav Vjelgus, podneo je juče ostavku pošto je Vatikan svega dva sata pred ceremoniju otkazao njegovo svečano ustoličenje u Varšavi, zbog toga što je decenijama sarađivao s komunističkom tajnom policijom. Papa Benedikt XVI prihvatio je Vjelgusovu ostavku, a vođenje jedne od dve najvažnije mitropolije u Poljskoj, Varšavsku, poverio je Vjelgusovom prethodniku, poglavaru Poljske katoličke crkve, kardinalu Jozefu Glempu.

Novi varšavski mitropolit, nadbiskup Stanjislav Vjelgus, podneo je juče ostavku pošto je Vatikan svega dva sata pred ceremoniju otkazao njegovo svečano ustoličenje u Varšavi, zbog toga što je decenijama sarađivao s komunističkom tajnom policijom. Papa Benedikt XVI prihvatio je Vjelgusovu ostavku, a vođenje jedne od dve najvažnije mitropolije u Poljskoj, Varšavsku, poverio je Vjelgusovom prethodniku, poglavaru Poljske katoličke crkve, kardinalu Jozefu Glempu. Neočekivano brza reakcija pape Benedikta XVI i otkazivanje inauguracije mitropolita u poslednjem trenutku, dva dana pošto je preuzeo funkciju, događaj je u Rimokatoličkoj crkvi bez presedana, komentarišu poljski analitičari. Time je papa presekao najveći skandal u Poljskoj katoličkoj crkvi od 1989, dolazak na tako visok položaj bivšeg agenta, što je pretilo da podrije poverenje Poljaka u celu crkvu.
U grozničavo odlučivanje šta da se radi s nepodobnim mitropolitom koji se tvrdoglavo drži funkcije, u nedelju rano ujutro uključio se i kabinet šefa države, potvrdio je novinarima predsednikov portparol Maćej Lopinjski. Vernike. Ostale crkvene velikodostojnike i mnoge političare nije toliko šokiralo što su mediji pre dve nedelje otkrili da je nadbiskup Stanjislav Vjelgus još kao student i mladi sveštenik u Lublinu pristao na saradnju s komunističkim specijalnim službama, koliko to što je nastojao da sve porekne. Tek kada je specijalna komisija istoričara Poljske katoličke crkve i poljskog ombudsmana obelodanila da brojni dokumenti u Institutu pamćenja naroda potvrđuju da je bio svesni i aktivni agent koji je za to dobijao i novac, Vjelgus je priznao. Varšavske mitropolije odrekao se, međutim, tek kada je Benedikt XVI naredio da se otkaže inauguracija, jer je još u subotu u crkvama širom Poljske vernicima čitana poruka u kojoj Vjelgus moli Poljake da mu oproste i prihvate ga, uprkos njegovom grehu, jer je i „sama crkva takva, sastavljena od svetaca i grešnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari