Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 1Foto: Miljko Stojanović / Zaječar

Tradicionalni jesenji vašar, jedan od tri koji se održavaju u Zaječaru, počeo je juče, 6. septembra i trajaće do nedelje, 8. septembra. Na tezgama ima svega, što bi građani kazali “od igle do lokomotive”.

Od ranih jutarnjih sati, građani su krenuli ka Kraljevici, mestu gde se tradicionalno dugi niz godina održava vašar u Zaječaru.

Gužve za sada nema. Ima slobodnih mesta na parkingu, ali je došlo do kolapsa u plaćanju parking mesta, nisu radile sms poruke, pa su se stvorile gužve na ulazu u vašar. Međutim problem je ubrzo rešen.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Vašar u Zaječaru ima poseban deo za polovnu garderobu

Tradicionalno prva dva reda na vašaru, rezervisana su za polovnu robu. Ima tu svega – bicikle, tehnika, garderoba, alat, bukvalno sve šta zamislite.

Kao i ranijih godina, neki prodavci se žale na slabu prodaju, dok su neki zadovoljni, a zajedničko je to da je još rano da komentarišu, pošto je vašar tek sada zvanično počeo.

“Bokserice su 150 dinara, ima i za 250, ali su one kvalitetnije. Čarape su pet para za 200 dinara, iz Turske su. Ono što je najviša stavka je cena zakupa, stvarno je skupo”, poručuje jedna prodavačica.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Pitali smo prodavca polovnog alata, kakve su cene. Za Danas kaže – nisu loše, a može i više, naravno govori to uz osmeh.

“Cene su simbolične. Kupuju ljudi. Nije ništa skupo, ali je sve korisno. Ovako imaš svoj alat, ne moraš nikoga da moliš kada ti treba”, ubeđuje nas jedan stariji prodavac.

Prodavac donjeg veša kaže da su cene različite. Kvalitetnije je skuplje, lošiji kvalitet je jeftiniji, što bi iz stripa Alan Ford kazali, „Bolje biti mlad, zdrav i bogat 100 godina nego jedan dan star, bolestan i siromašan.“

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Roba je iz Turske. Prodaja zavisi od mnogih faktora. Ako ne bude kiše, biće i prodaje. Cena zakupa u Zaječaru pored Pirota je najviša u Srbiji”, kazao je naš sagovornik koji prodaje veš.

Žena koju smo zatekli da prodaje novu garderobu, kaže da je generalno zadovoljna prodajom, ali apeluje na nadležne da smanje cenu zakupa tezgi.

“Ovde sam drugi put. Zakup je nenormalno skup. Trebalo bi da smanje cenu zakupa. Mislim da bi bilo više prodavaca, a i cene bi bile niže. Takođe uslovi su loši. Malo toaleta, voda je daleko, stvarno je sve loše organizovano. Kod mene su majice 400 dinara, trenerke od 1.000 do 2.500 dinara. Materijal je iz Turske, ali se sve šije u Novom Pazaru”, kaže naša sagovornica.

Za mališane ima svega

Polako dolazimo u deo gde su smeštene igračke. Najviše u ovom delu ima mališana, ali je još rano, gužva se očekuje u popodnevnim satima.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Luna park je 150 dinara, dok su ringišpili – 300. Nismo menjali cene već dve godine, kaže nam jedan od prodavaca.

Hrana i vašar uvek idu zajedno

Stižemo i do dela sa hranom. Ima svega. Hrane, mekica, sladoleda, pica, a za kasne večernje sate, spremni su pevači i pevačice, kao i šatori. Ima svega što je za vašar potrebno.

Sali Redžeplar, nasledio je posao sladoledžije od svog oca. Kaže za Danas da se otac bavio ovim poslom 50 godina, a sada on nastavlja porodičnu tradiciju.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Čuveni sladoled na točenje je 150 dinara, limunada 120, dok je limunada sa sladoledom – 150 dinara. Tek sam stigao tako da još ne mogu reći kako ide prodaja”, kaže nam uz osmeh Sali.

Milena Gojković već osmu godinu prodaje mekice, krofnice i pomfri na vašaru. Očekuje dobru prodaju, ali ne želi da komentariše, da se ne dogodi katastrofa sa vremenom kao u julu.

“Mekice su 100 dinara, krofnice 300, dok je pomfri 200 i 250 dinara. Volim ovaj posao, zato ga i godinama radim”, uz osmeh nam govori ova vesela prodavačica.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Pored Milena, nailazimo na Marka Živadinovića, Zaječarca poznatom po Babl tiju.

“Evo me i ovde. Na vašarima uvek ide dobro prodaja, tako da očekujem i sada. To što neki pričaju da je skup zakup, ne slažem se. Treba da se plati, ako ti već neko dao prostor”, ističe Marko i dodaje “da su cene kod njega za jedan Babl ti, od 250 do 350 dinara”.

Na kraju smo prošetali delom za “starije”. Tu je hrana, tu je piće, Zaječarci kažu, da u ovom delu život kreće uveče.

Kobasice 400, pivo 250 dinara, a krug na ringišpilu 300: Počeo jesenji vašar u Zaječaru 8
Foto: Miljko Stojanović / Danas

A cene su prava sitnica. Kilogram jagnjetine – 3.000 dinara, prasetina – 2.500, pljeskavice – 300, pileće belo – 500, kobasice – 400. Pivo je 250 dinara.

“Ma nije skupo, jednom se živi. Vašar je život”, dobacuje nam jedan stariji čovek iz kafane.

Bilo kako bilo, tradicionalni jesenji vašar u Zaječaru je počeo, ali samo da ne bude kiše. Građani kažu, koliko je vašar tradicionalan, toliko je tradicionalna i kiša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari