Najbolji srpski fudbaleri nisu se revanširali Estoniji za beogradski poraz, niti se osamili na drugom mestu C grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sledeće godine, ali nisu ni izgubili sve šanse za baraž, jer su posle svog remija u snegom zavejanom Talinu – 1:1 (0:1) i nerešenog ishoda duela Slovenije i Severne Irske ostali u sve neizvesnijoj trci za doigravanje, u kojoj su i dalje četiri reprezentacije.


Estonija – Srbija 1:1 (0:1)

Strelci: Vasiljev 84 – Pantelić 39. Stadion: Lakok arena. Gledalaca: 15.000. Sudija: Hendrikus Nijhus (Holandija). Žuti kartoni: Piroja, Vasiljev, Purje (Estonija), Milijaš, Biševac (Srbija).

ESTONIJA: Parejko, Ran, Piroja, Kruglov, Dmitrijev, Puri (od 29. Purje), Vasiljev, Klavan, Jager, Ahjupera (od 56. Oper), Sag (od 66. Kink).

SRBIJA: Brkić, Ivanović, Vidić, Biševac, Kolarov, Milijaš, Petrović, Tošić, Ninković (od 14. Trivunović), Jovanović (od 74. Žigić), Pantelić.

 

Dugo je naša ekipa krčila put do Parejkove mreže. I pored terenske dominacije u većem delu prvog poluvremena i stalnog presinga, u kojem je aktivno učestvovala i kompletna, visoko postavljena, zadnja linija sa oporavljenim kapitenom Vidićem, „orlovi“ nisu često dolazili u izgledne prilike. Kao i protiv Severne Irske, nedostajali su im veća probojnost po krilima, naročito levom, gde se Jovanović zarotirao sa Tošićem, i tačniji pasovi kroz sredinu prema (u postavci 4-2-3-1) u špicu opet jedinom Panteliću. Nisu, međutim, gubili nerve, strpljenje i borbeni moral. Čak ni posle Milijaševog poništenog pogotka (zbog prethodnog ofsajda asistenta), pročitanih šuteva u okvir gola Ivanovića i Tošića, a nagrada je stigla u vidu devetog „hica u metu“ Marka Pantelića u dresu reprezentacije (39). U akciji je učestvovalo dosta fudbalera s obe strane, da bi posle nekoliko odbitaka, lopta stigla do napadača Olimpijakosa, koji ju je iz trka, sa desetak metara iskosa, desnom nogom smestio pod prečku. Mogao je isti igrač da se upiše u strelce i u nadoknadi vremena, ali je estonski golman prozreo njegovu nameru, kao pre toga Brkić ideju Vasiljeva, posle jedine opasne kombinacije, na kontre orijentisanog, domaćina.

U nastavku su uloge zamenjene. Sada su Estonci bolje pritiskali, više napadali i češće pretili, a Petrovićevi puleni na protivnikovu polovinu prelazili tek posle njegovih grešaka. Srbija je izgubila kontrolu na sredini terena, kiksevi u početnoj fazi defanzive lančano su proizvodili pometnju pred našim golom, pa je čuvar mreže imao pune ruke posla. I uglavnom ga dobro obavljao, baš kao i njegov kolega na drugoj strani, jer je ulaskom u Jovanovićev šut, u situaciji jedan na jedan, upropastio najidealniju situaciju za dupliranje vođstva „orlova“. Imao ju je i Tošić, ali je slabo reagovao, pa se Parejko opet proslavio. Kazna je bila neminovna. Upornost agresivnih i na momente „prljavih“ Rutlijevih izabranika isplatila im se u finišu utakmice. Konstantin Vasiljev je odlično nišanio iz slobodnog udarca sa više od 20 metara, lopta je prohujala pored slabo postavljenog živog zida i, sa intervencijom zakasnelog, Brkića (84), donevši zasluženo poravnanje selekciji ove baltičke zemlje.

Na kraju su i jedni i drugi mogli do celog plena, da Brkić nije na vreme podmetnuo nogu Kinku, a glavni arbitar, tek na intervenciju pomoćnika, opravdano poništio gol Pantelića, zbog nedozvoljene prednosti u odnosu na najbližeg čuvara, pre Žigićeve asistencije.

Povreda Ninkovića

Neverovatna serija povreda naših reprezentativaca uoči i tokom martovske etape trke za kontinentalni šampionat kulminirala je iznuđenim izlaskom Miloša Ninkovića već u 14. minutu sinoćnjeg meča. Ofanzivni vezista kijevskog Dinama stradao je pet minuta pre toga, vratio se na teren i pokušao da izdrži bol u nozi, ali nije mogao, pa je šansu dobio Veseljko Trivunović, kojem je posle dve prijateljske ovo bila prva takmičarska utakmica za nacionalni tim.

Četkama i farbom protiv snega

Susret je odigran na ivici regularnosti. Pred kraj prvih 45 minuta sudija je svirao „tajm-aut“ zbog „četkanja“ okvira šesnaesteraca, malo zatim je standardna bela lopta zamenjena uočljivijom narandžaste boje, a sve do početnog šuta u drugom poluvremenu radnici su mašinama u crveno farbali sve nevidljivije linije na terenu.

Nastavak u septembru

Za Srbiju se kvalifikacije za EP nastavljaju tek na jesen i to gostovanjem reprezentaciji Severne Irske, 2. septembra u Belfastu. Četiri dana kasnije Vidića i ekipu očekuje i revanš meč sa selekcijom Farskih Ostrva u Beogradu.

Mladi remizirali sa Ukrajinom

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je u Novom Sadu treći prijateljski duel pod vođstvom Aleksandra Jankovića. „Orlići“ su odigrali meč bez pobednika sa selekcijom Ukrajine (2:2) iako su dva puta vodili golovima Stefana Šćepovića u 52. i Darka Lazovića u 72. minutu. Ipak, gosti su preko Jegora Kartušova u 56. i Jevgena Pavlova u 79. minutu stigli do zasluženog remija. U kombinaciji za sastav nisu bili Vujadin Savić, Danijel Aleksić, Marko Šćepović i Aleksandar Miljković, koji su ranije odstranjeni iz tima zbog nediscipline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari