PUPS-JS, zbog prelaska na dužnost državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike, pitanje njegovog razrešenja sa nove funkcije već je pokrenuto.
Željko Vasiljević, predsednik Pokreta veterana Srbije i jedan od osnivača „Garde cara Lazara“, oganizacije koja je više puta pretila oružanom „borbom za Kosovo i Metohiju“, privukao je ovih dana pažnju javnosti kada je u svojstvu državnog sekretara izneo stav da bi Srbija trebalo da „uveze“ više od 100.

PUPS-JS, zbog prelaska na dužnost državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike, pitanje njegovog razrešenja sa nove funkcije već je pokrenuto.
Željko Vasiljević, predsednik Pokreta veterana Srbije i jedan od osnivača „Garde cara Lazara“, oganizacije koja je više puta pretila oružanom „borbom za Kosovo i Metohiju“, privukao je ovih dana pažnju javnosti kada je u svojstvu državnog sekretara izneo stav da bi Srbija trebalo da „uveze“ više od 100.000 žena iz Azije koje bi se „udale za srpske neženje“, kao i da bi „taj projekat“ trebalo da sprovodi neko državno telo. Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, izvinio se javnosti zbog izjave Vasiljevića i najavio da će o slučaju razgovarati sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije, čiji je Vasiljević kadar.

Bez reakcije Ministarstva za ljudska prava

Na pitanje Danasa da li će i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, poput vojvođanskog ombudsmana, zatražiti razrešenje Vasiljevića, u tom ministarstvu nam je rečeno da oni nemaju nameru da reaguju jer je to već sam učinio ministar Ljajić. „Imajući u vidu da je Vasiljević rekao da je to njegov lični stav, ne osećamo se prozvanim da budemo arbitari u ovom slučaju“, rekla nam je Saša Rakić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako Danas saznaje, sa Željkom Vasiljevićem juče je razgovarao Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije, ali još nije odlučeno da li će on biti razrešen dužnosti državnog sekretara.
Prema navodima ovog zvaničnika Ministarstva rada, žene sa Dalekog istoka bile bi idealne za rešavanje demografskih problema Srbije, jer je kod njih uvrežen „kult rađanja“, imaju i izražene radne navike, a i „budizam je blizak pravoslavlju“.
Vasiljević, u razgovoru za Danas, ostao je pri ovim stavovima, ali se u isto vreme i izvinio onima koje su njegove izjave povredile.
– Izvinjavam se građankama Srbije, jer mislim da su se one našle posebno uvređene zbog ove inicijative. Mediji protiv mene vode hajku i namerno stavljaju moje izjave u zlonameran kontekst – kazao nam je Vasiljević.
Na pitanje zbog čega taj projekat ne pokuša da sprovede kroz privatan biznis, otvarajući agencije za posredovanje ili sklapanje brakova, Vasiljević je rekao: „Vi mislite da je izdavanje iseljeničkih viza i radnih dozvola u razvijenom evropskim zemljama nešto drugo i različito od ove moje ideje?“.
Na pitanje šta ga je u njegovoj biografiji kvalifikovalo za mesto državnog sekretara zaduženog za rad i socijalna pitanja, Vasiljević je rekao da je njegovo postavljenje plod političkog sporazuma.
Vojvođanski ombudsman juče je Ministarstvu rada i socijalne politike uputio zvanični dopis kojim se traži razrešenje Željka Vasiljevića.
„Prema mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, pomenuta izjava državnog sekretara predstavlja zagovaranje najgrubljeg kršenja ljudskih prava, kako prema međunarodnim konvencijama koje za svoj predmet imaju zaštitu ljudskih prava, tako i prema odredbi Ustava Republike Srbije o zaštiti ljudskih prava. Osnivanje ovakve jedne agencije (koja bi organizovala dovođenje žena u Srbiju, prim.aut) predstavljalo bi podsticanje međunarodne trgovine ljudima i dovođenje ovih žena u ropski ili položaj sličan ropskom, što spada u najteža krivična dela. Uz izjave koje se tiču rase i veorispovesti žena, odnosno muškaraca na koje se izjava odnosi, pozivanje na kult rađanja koji postoji u određenim zemljama i očekivanje da neko zbog svog porekla, rase ili boje kože rodi određeni broj dece, predstavlja čin rasne diskriminacije“, kaže se u dopisu Pokrajnskog ombudsmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari