Vlada AP Vojvodine uputila je preko pokrajinske Direkcije za robne rezerve pomoć u hrani, vodi, odeći i sanitarnim sredstvima u opštine Sremska Mitrovica i Ruma, koje su pogođene poplavama izazvanim višednevnim padavinama i izlivanjem reka.


Miroslav Vasin, član Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kazao je da je od momenta kada su nastali prvi problemi izazvani višednevnim padavinama i izlivanjem reka, Pokrajinski štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju.

Trenutno je, prema rečima Miroslava Vasina, operativni deo štaba u Sremskoj Mitrovici, gde postoji opasnost od stalnog rasta vodostaja reke Save.

„Noćas je taj rast bio konstantan po 3-4 centimetra na sat i zaista je u jednom momentu situacija bila veoma kritična. Prema poslednjim informacijama, rast reke je manji i nadamo se da će se taj trend nastaviti“, rekao je Miroslav Vasin.

Vasin je još dodao da su u toku noći preduzete sve mere da se obezbede nasipi. Prema njegovim rečima, veliki broj ljudi iz Vojvodine i Srbije je došao u Sremsku Mitrovicu i pomogao da se ojačaju nasipi, kako bi se taj grad odbranio od istorijski najvećeg vodostaja reke Save.

Vasin je naglasio i da je tokom dosadašnjih akcija Pokrajinskog štaba za vanredne situacije na odbrani od poplava postojala izuzetna saradnja sa Vojskom Srbije, Štabom za vanredne situacije Grada Novog Sada, NIS-om, koji je donirao vodu za ugrožena područja, i sa studentima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji su tokom noći prikupili značajan deo odeće upućene u ugrožena područja.

Direktor Direkcije za robne rezerve Vojvodine Toma Jošanov kazao je da je pomoć koja je upućena u Rumu i Sremsku Mitrovicu samo deo pomoći koja je do sada upućena u ugrožena područja u Srbiji i Vojvodini, te da će Vlada Vojvodine nastaviti sa daljom podrškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari