Iako je ruska vlada odbacila optužbe za umešanost u nerede u Kirgistanu i navode da je ruski premijer lično dao „zeleno svetlo“ za pobunu, Vladimiru Putinu trebalo je vrlo malo da prizna novu privremenu vladu u Biškeku. No, bez obzira na to da li je Kremlj apelovao na kirgijsku opoziciju da pozove svoje pristalice da izađu na ulice, stručna javnost ukazuje na to da bi Moskva mogla da ima koristi, a Vašington da izgubi od krvoprolića u Kirgistanu.

Dakle, formiranjem privremene vlade nije stavljena tačka na političku krizu u Kirgistanu. Postojeća nestabilnost predstavlja potencijalnu pretnju za funkcionisanje američke baze Manas, ključne za operacije NATO u susednom Avganistanu. Već nekoliko godina Kirgistan je centar strateških nadmetanja i tačka u regionu oko koje se vodi tihi rat između dva bivša hladnoratovska neprijatelja. Amerikanci su muku mučili da sačuvaju svoju vojnu bazu na severu Kirgistana, bez koje bi SAD bile uskraćene za rutu iz Centralne Azije za dopremanje vojne opreme i osoblja za rat u Avganistanu. Rusija, s druge strane, lobira za to ne bi li omela planove SAD, budući da Kirgistan, bivšu sovjetsku zemlju, i dalje posmatra kao sferu svog uticaja.

Borba Moskve i Vašingtona za uticaj u regionu izašla je na videlo februara prošle godine, kada su kirgijski lideri umalo iselili Amerikance iz baze Manas nakon što je Rusija pripremila novčanu pomoć zemlji vrednu 150 miliona dolara i dve milijarde pozajmica. Uskoro je Vašington postigao dogovor sa vlašću u Biškeku da sačuva bazu u zamenu za, između ostalog, godišnju naknadu za izdavanje od 60 miliona dolara.

Od tada rusko-kirgijski odnosi su narušeni, a proces je kulminirao u sredu kada je sada već bivši kirgijski premijer Danijar Usenov objavio da se jedan od vođa opozicije sastao sa Putinom, od koga je dobio podršku za proteste. Putin navodi da je Bakijev napravio mnogo grešaka od kada je došao na vlast nakon „revolucije lala“ pre pet godina. „Kada je Bakijev došao na vlast, oštro je kritikovao svog prethodnika Askara Akajeva zbog činjenice da su njegovi rođaci zauzeli ključne pozicije u zemlji. Imam utisak da je Bakijev vodio istu politiku“ , kaže Putin aludirajući na Bakijevljevu sklonost ka nepotizmu. Izvori iz Kremlja navode i da Bakijev „neće biti dobrodošao u Moskvi“.

S druge strane, dosadašnji stav SAD prema Bakijevu uznemiruje opozicione političare u Kirgistanu, koji su često isticali da je sramota za SAD da zagovaraju demokratske vrednosti istovremeno održavajući savez sa Bakijevim. U proteklih nekoliko nedelju u opozicionim redovima vladaju duboke podele povodom toga da li treba omogućiti SAD da zadrže bazu u Kirgistanu.

„Političko ponašanje SAD stvorilo je situaciju gde nove vlasti možda žele da budu više okrenute ka Rusiji nego Americi, što će ojačati njihovu želju da pruže otpor SAD“, smatra Bakit Bešimov, opozicioni lider koji je prošle godine napustio zemlju u strahu za sopstvenu bezbednost. Deo stručne javnosti uveren je da će nova vlada rešiti kako da balansira između interesa SAD i Rusije, zemalja koje imaju vojne baze u Kirgistanu i žele da sačuvaju svoje prisustvo u regionu. Pol Kin – Judže, direktor odseka za centralnu Aziju u Međunarodnoj kriznoj grupi, kaže da je Rusija u proteklih nekoliko meseci podsticala antiamerička osećanja u Kirgistanu, često aludirajući na pitanje baze.

Ostaje da se vidi da li će nova privremena vlada u Biškeku biti naklonjenija Rusiji ili Zapadu. Izvesno je, kažu stručnjaci, da bi borba za uticaj između Moskve i Vašingtona mogla ponovo da dostigne tačku ključanja u centralnoj Aziji.

Privremena vlada do izbora

Biškek – Do juče ujutru, opozicija je, besna zbog nepotizma i korupcije predsednika Kurmanbeka Bakijeva preuzela mnoga vladina zdanja u Biškeku, raspustila parlament i uspostavila prelaznu vladu. Premijer Danijar Usenov je podneo ostavku, dok je predsednik Bakijev napustio glavni grad. Liderka opozicije i bivša ministarka spoljnih poslova Roza Otunbajeva izjavila je da će u narednih šest meseci, do kada će biti raspisani izbori, biti na čelu privremene vlade Kirgistana. „Ove događaje možete nazvati revolucijom ili revoltom naroda. Kako god, ovo je naš način da iskažemo da želimo pravdu i demokratiju“, navodi se u izjavi Otunbajeve.

Bakijev u Džalalabadu

Biškek – Dosadašnji predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev nakon krvavih nereda u sredu pobegao je iz prestonice Biškeka i zaputio se, prema nekim navodima, na jug zemlje, gde je tradicionalno njegova baza podrške. Dopisnici navode da je prethodne noći Bakijevljeva kuća u prestonici opljačkana i zapaljena. Prema navodima svedoka Bakijev je viđen na aerodromu u gradu Ošu gde je došlo do sukoba između stotina Bakijevljevih pristalica i protivnika njegovog režima. Spekuliše se, međutim da je Bakijev u svom domu u regionu Džalalabad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari